SORUMLULUK BÜYÜK
Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, “Sulh Hukuk Mahkemeleri, özellikle günlük yaşamın bir parçası haline gelen hukuki uyuşmazlıkların çözümünde hızlı ve etkin bir yargılama süreci sunmaktadır. Bu tür davalarda, taraflar arasındaki dengeleri gözeterek, mülkiyet haklarını adil bir biçimde korumak hukuk sistemimiz açısından önemli bir sorumluluktur” diye konuştu.
Parlak, "Kısa ve orta vadede eğitimlerimiz olacak. Eğitimlerini tamamlayan meslektaşlarımız teşkilatımıza katılacak. Akademi de temel eğitim için başladınız. Ülkemiz büyüyor. Akademi olarak tüm teşkilatımızla elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Sulh hukuk mahkemesinde kira ve kat mülkiyeti çok talep görüyor. Eğitimleri en iyi şekilde yapıyoruz. Uzaktan eğitim merkezini çok önemsiyoruz. Alanında yetkin uzman hocalarımızla çarşamba ve cuma günleri eğitimler devam ediyor. Proje ve sempozyum eğitimlerimiz de sürüyor. Yayınlarımız da baskıları yetiştiremiyoruz. Kitaplar meslektaşlarımız, yardımcılarımız ve adaylarımız için büyük katlı sağlıyor. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu oldu. Sistem uygulanıyor. Meslektaşlarımız iş yükü arasında özveri ile gayret ediyor. Tek amacımız sorun kalmaması. Sizlere inanıyor ve güveniyorum yükün altından kalkacaksınız. Kaleminiz güçlü olsun. Sizden tek temennimiz milletimize hak dağıtmanız. Bu hususa dikkat etmenizi istirham ediyorum” ifadesine yer verdi.
MESLEĞİNİZ İÇİN FAYDALI OLACAK
Çelik, şöyle devam etti: “Hakim ve Cumhuriyet savcılarının nitelikli bir şekilde yetiştirilmesi bir ülkenin yargı sisteminin verimli ve etkili bir şekilde işleyebilmesinin en önemli teminatıdır. Hukuk eğitimini tamamlamış ve hukukun teorik bilgilerine sahip hakim savcı adaylarını, geleceğin hakim ve savcıları olarak yetiştirmek Türkiye Adalet Akademisinin en önemli görevidir. Mesleğe başlandıktan sonra da hakim ve Cumhuriyet savcılarının mesleki bilgilerini ve kapasitelerini artırmak için meslek içi eğitim vermek, uygulamaya yönelik sorunların çözümüne katkı sunmak Adalet Akademimizin görevidir. Türkiye Adalet Akademimiz, Adalet Bakanlığımızın da desteğiyle meslektaşlarımıza yönelik bugün olduğu gibi seminer ve meslek içi eğitimlerle bu görevini bihakkın yerine getirmektedir. Bugün de, ülkemizin hukuk sisteminin temel taşlarından biri olan Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanına giren davalar konusunda düzenlenen meslek içi eğitim programının açılış töreni için toplanmış bulunmaktayız. Türkiye Adalet Akademisinin bu eğitim programı, Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanına giren önemli dava türlerinin derinlemesine incelenme olanağı sağlayacağından meslektaşlarımız açısından çok faydalı olacaktır.”
HUKUKUMUZ GÜÇLENECEK
Çelik, “Sulh Hukuk Mahkemeleri, özellikle günlük yaşamın bir parçası haline gelen hukuki uyuşmazlıkların çözümünde hızlı ve etkin bir yargılama süreci sunmaktadır. Bu mahkemelerin görev alanına giren davalar oldukça kapsamlı ve teknik bilgi gerektiren konuları içermektedir. Bu eğitim programında ele alınacak başlıklar da bu alanın önemini ortaya koyacaktır. Şehirleşmenin hızla arttığı, apartman ve site yaşamının yaygınlaştığı günümüzde, kat mülkiyeti hukuku büyük bir önem kazanmıştır. Ortak yaşam alanlarında komşuluk ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklar, kat maliklerinin hak ve yükümlülükleri gibi konular mahkemelerimizin sıklıkla karşılaştığı dava türleri arasındadır. Bu tür davalarda, taraflar arasındaki dengeleri gözeterek, mülkiyet haklarını adil bir biçimde korumak hukuk sistemimiz açısından önemli bir sorumluluktur. Kira sözleşmelerine bağlı olarak ortaya çıkan anlaşmazlıklar, ekonomik ve sosyal hayatta sıkça karşımıza çıkmaktadır. Özellikle konut ve iş yeri kiralarındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması, hem mal sahipleri hem de kiracılar açısından çok büyük önem arz etmektedir. Ayrıca mülkiyet hukukunun önemli bir bölümünü oluşturan, özellikle miras paylaşımı ve ortaklıkların tasfiyesi de sıkça karşılaşılan konulardır. Elbirliği mülkiyetinde ortakların hak ve sorumlulukları, müşterek mülkiyetin sonlandırılması, miras davaları ve taşınmaz mal ortaklıkları, bu alandaki en önemli dava türleri arasında yer almaktadır. Bu tür davalarda taraflar arasındaki hassas dengelerin korunarak, mülkiyet hakkının ihlaline yol açmadan uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması, hukuk sistemimizin temel prensiplerinden biridir. Eğitim programı boyunca ele alınacak bu konular, adaletin daha iyi tesis edilmesine katkı sağlayacak; adaletin hızlı, etkin ve doğru şekilde sağlanması da toplumumuzun yargıya olan güvenini artıracaktır. Siz değerli meslektaşlarımızın bu alandaki bilgi birikimi ve tecrübelerinin artması ise hukuk sistemimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.