Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda denetçilerin yaptığı tespitlerde usule aykırı 20 bulgu tespit edildiğini belirterek “Sayıştay raporları, ne yazık ki kurumlardaki çürümüşlüğü apaçık ortaya döküyor” dedi.
DEVA Parti Milletvekili Hasan Karal, Sayıştay Başkanlığı tarafından hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı denetim raporuna ilişkin bilgiler verdi. 160 sayfalık Sayıştay raporunda, Bakanlığın 2022 mali rapor ve tablolarına ilişkin, birçok eksik ve hatalı uygulamaları gözler önüne serildiğini ifade eden Karal, denetim görüşünün dayanağı olarak usule aykırı, uyarı niteliğinde toplam 20 bulguya yer verildiğini belirtti.
“KULLANDIRILAN KREDİLERİN AKIBETİ BELİRSİZ”
Raporda geçen yıl da benzer bulguların tespit edildiği ve gereğinin yapılmadığının vurgulandığını kaydeden Karal, şu bilgileri verdi “Denetçiler tarafından tespit edilen bir bulguda, 2022 yılında Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce ödeme emrine bağlanan toplam 114 milyon 621 bin 39 lira 99 kuruş bütçe gideri yapıldığı halde, harcama yetkilisi olmayan ancak aynı amaçla açılmış olan bankadaki hesaplardan hak sahiplerine 123 milyon 111 bin 451 lira 25 kuruş ödemede bulunulduğu geçmiş yıllardan gelen bakiyelerde hesaba katıldığında 100 milyon liradan fazla bakiye ile ertesi yıla devredildiği belirtilmiş. Henüz gerçekleşmemiş bir gider için önceden ödeme yapmanın mevzuata aykırı ve mali işlemlerin doğru ve tam olarak muhasebeleştirilmesine engel olduğu, hazine birliği ilkesine aykırı olarak özel hesaplarda atıl olarak nakit tutulmasına ve dolayısıyla bu tutar kadar Hazine tarafından fazladan borçlanma yüküne katlanılmasına da yol açtığı vurgulanmış.
Bir diğer tespitte ise; Bakanlık bütçesinden, Ziraat Bankası aracılığı ile Tarımsal Amaçlı Kooperatiflere kullandırılan krediler ile kredi geri dönüşleri anapara, faiz ayrıntısına ve vade yapılarına göre muhasebeleştirilmediği için bunların takip ve tahsilinin usulüne uygun gerçekleştirilip gerçekleştirilmedikleri idare kayıtlarından teyit edilememiş. 31Aralık 2022 tarihli bilanço günü itibariyle aracı banka kanalıyla, hangi kooperatiflere ne şartlarda kredi verildiği, bu kredilerden yapılan tahsilatların hangi kooperatiflere ait olduğu, borcunu ödemeyen ve bu kredilerin geri dönüşlerine ilişkin yeterli veriye ulaşılamadığından,Bakanlığa tahsis edilmiş ödeneklerden bugüne kadar verilen kredilerin ne kadarının geri döndüğü, ne kadarının zamanında ödenmediği Bakanlıkça bilinemediği ve izlenemediği belirtilmiş. Buradan anlaşılıyor ki kredilerin akıbeti belirsiz.”
AYŞE SANCAK