Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail'le ticaretin durdurulması kararının ardından İsrail'in ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, piyasadaki fiyatlar ve enflasyonla mücadelede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konut ve otomotiv piyasasında fiyatları düşürmek için yapılan çalışmalara dikkat çeken Bolat, ilgili Bakanlıkların ve kurumların enflasyonla mücadeleyi sürdürdüğünü söyledi.

Bolat, fahiş fiyat, stokçuluk ve karaborsacılıkla mücadele kapsamında Ticaret Bakanlığı olarak yoğun denetimler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Denetim ekiplerinin 81 bin işletme ve 580 bin ürünü denetlediğini belirten Bolat, geçen yıl İç Ticaret Genel Müdürlüğü üzerinden karaborsa, stokçuluk ve fahiş fiyat denetimlerinde yaklaşık 850 milyon TL, tüketici korunması kapsamında ise 1,2 milyar TL ceza kesildiğini söyledi.

Rekabet Kurumu'nun da geçen yıl 2,6 milyar TL ceza kestiğini belirten Bolat, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde stokçuluk ve fahiş fiyatla ilgili düzenlemelerle cezalarda ciddi artışlar yapıldığını, bu değişikliklerin caydırıcılık amaçladığını kaydetti.

Yeni Cezalar ve Kapatma Uygulamaları

Bolat, fahiş fiyat uygulamalarında asgari cezanın 10 bin liradan 100 bin liraya, üst sınırın ise 1 milyon TL'ye çıkarılacağını söyledi. Stokçulukta ise 1 milyon TL olan cezanın 12 milyon TL'ye yükseltileceğini belirtti. Ayrıca, stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara altı güne kadar kapatma cezası getirileceğini vurguladı.

"Amacımız ticaretin haklı, vicdani ve piyasa şartları içinde yapılmasını sağlamak" diyen Bolat, tüketicilere fahiş fiyat uygulayarak istismar eden uygulamaların önüne geçmek için bu düzenlemeleri yaptıklarını ifade etti.

Soruşturma Süreleri Hızlandırılacak

Bolat, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan kanuni değişikliklerin kanunlaştığı takdirde, soruşturma sürelerinin 4-6 ay arasına kadar gerileyeceğini ve bu şekilde yanlışa sapanların daha hızlı bir şekilde ceza alacaklarını söyledi. Bu düzenlemelerle piyasadaki fahiş fiyat ve stokçuluk gibi uygulamaların ortadan kaldırılması ve normalleşme sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Editör: Birol Sancak