TİSKİ’nin su faturalarına yansıttığı katı atık toplama bedellerinin ilçe belediyeleri tarafından toplanmasına yönelik madde, CHP’li üyeler tarafından tepkiyle karşılandı ve yargıya taşınacağı belirtildi.

CHP’li Zorlu’dan Eleştiriler

CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu, söz konusu maddenin Sayıştay raporlarına, yönetmeliklere ve Danıştay kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Zorlu, "Bu konuda Sayıştay’ın denetim raporunda ve Danıştay’ın kararlarında, atık su ve evsel katı atık hizmetlerinin su faturaları üzerinden tahsil edilmesi gerektiği belirtiliyor. İlçe belediyelerinin lehine kararlar alınmış durumda. Sayın Başkan, bu karar tüm ilçe belediyelerini mağdur edecek," dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın Tepkisi

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Başkan Genç’in daha önce bu karara destek verdiğini hatırlatarak, "Bu karar Ortahisar ve diğer ilçe belediyeleri adına hayırlı olmayacak. Keşke bu kararı alırken müzakere yapılsaydı. Yasal yollardan hakkımızı arayacağız," şeklinde konuştu.

Acısu Mahallesinin Yol Çilesi! Acısu Mahallesinin Yol Çilesi!

Başkan Genç’in Cevabı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, kararın alınmasında su faturalarında tahsil edilen bedellerin artmasının gerekçe olduğunu belirtti. Başkan Genç, "Emlak vergisini nasıl topluyorsanız bunu da toplayacaksınız. Su faturasında birçok bedel oluştu, bunu toparlamak lazım. Yargıya gitme hakkınız var," dedi.

Toplantının Sonuçları

Yapılan müzakerelerin ardından ilgili madde, CHP’li meclis üyelerinin red oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis toplantısının ardından gerçekleştirilen TİSKİ 2024 Yılı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda, su fiyatlarına her ay enflasyon oranında değil; genel kurulun toplandığı 6 ayda bir zam yapılması kararlaştırıldı.

Bu kararlar, Trabzon’daki su ve atık toplama bedellerinin tahsilat yönteminde önemli değişiklikler getirirken, CHP’li üyeler ve bazı belediye başkanları bu değişikliklerin ilçe belediyelerini zor durumda bırakacağını savunarak tepki gösterdi.

Muhabir: BİROL SANCAK