İşte panelde sunulan sunumlar ve uzman görüşleri:
1. Deprem Tehlike Haritası ve Zemin Sınıflaması Güncellenmeli:
KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan KARSLI, deprem sonrası yapılan ölçümlerle yıkım ve hasarların büyük ölçüde deprem-yer-yapı ilişkisinin tanımlanmamış olmasından kaynaklandığını vurguladı. Deprem Tehlike Haritası ve Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği Zemin Sınıflaması'nın acilen güncellenmesi gerektiğini belirtti ve Trabzon'da yapı stoğunun gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
2. Devlet ve Vatandaşın Sorumluluğu:
AFAD Trabzon İl Müdürü Ömer KIRATLI, devletin yapacağı görevler kadar vatandaşların da depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. AFAD'ın deprem bölgesinde yaptığı hizmetlere ek olarak vatandaşların da deprem gönüllüsü olmalarının önemine değindi. Konut sigortasının önemine ve Trabzon'un deprem riskinin yeniden değerlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekti.
3. Yetkin Mühendislerin Önemi:
Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Kürşad BEKÂR, yapılan zemin etütlerinin ve yapılaşmanın denetim eksikliğinden kaynaklı sorunlara değindi. Yetkin mühendislerin yetiştirilmesi ve meslek odalarının denetim yetkisinin tekrar iade edilmesi gerektiğini vurguladı.
4. Korozyon ve Binaların Dayanıklılığı:
BEKÂR, özellikle rutubet nedeniyle oluşan korozyonun binaların dayanıklılığını ciddi şekilde etkileyebileceğini ifade etti. Rutubet yapısının ve demir donatılarının korozyona maruz kalıp kalmadığının incelenmesi gerektiğini belirtti.
TAKA/AYŞE SANCAK