Kıyı Dolgularının Çevreye Zararları Vurgulandı

Açıklamada, Trabzon kıyılarında yapılan düzensiz dolgu çalışmaları nedeniyle flora ve faunaya verilen zararlar, taşkınların artması ve denizle olan bağın kopması gibi sorunlar ele alındı. "Trabzon kıyılarının %86’sı 1950 sonrasında mesnetsiz dolgu çalışmaları ile yok edilmiştir" ifadeleriyle bu sorunun ciddiyetine dikkat çekildi.

Gülcemal Dolgu Alanı Projesi Bilimsel Yaklaşımlarla Yürütülmeli

Trabzon’da Selin Bilançosu: 1 Ölü, 121 İş Yeri, 25 Konut ve 125 Dekar Arazide Hasar Trabzon’da Selin Bilançosu: 1 Ölü, 121 İş Yeri, 25 Konut ve 125 Dekar Arazide Hasar

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Gülcemal Dolgu Alanı'nda yürütülen çalışmaların bilimsel verilere dayalı ve doğa tabanlı çözümler içermesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, kentlerin iklim krizine uyum sağlayabilmesi için mavi-yeşil altyapı ve peyzaj tabanlı şehircilik hizmetlerinin önemi vurgulandı. Projelerin hazırlık süreçlerine yerel halkın, uzmanların ve meslek odalarının dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.

Bilime Dayalı Proje Talepleri

Odadan yapılan açıklamada, Trabzon’un estetik kaygılarla şekillendirilmemesi gerektiği, aksine çevresel, ekolojik, ekonomik ve sosyal boyutların gözetildiği bilimsel projelere ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Projelerin çok katmanlı ele alınması gerektiği vurgulanarak, Trabzon için üretilen her projede meslek odasının katkı sağlamaya hazır olduğu yinelendi.

Muhabir: AYŞE SANCAK