TMMOB, Trabzon Kent sempozyumunun çıktılarını ve yaşam kalitesine etki eden Trabzon'un sorunları ile ilgili konuşma gerçekleştirerek,basının sorularını yanıtladılar. 
Basın toplantısına TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Prof.Dr. H. Ebru Çolak, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlivan, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ahmet İhsan Hacıfettahoğlu, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Semi Hamza Çebi, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Tiryaki ve diğer oda başkanları katılım sağladı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM GELİR KAPISI GİBİ GÖRÜLDÜ
TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Prof.Dr. H. Ebru Çolak, “Afet dirençli kentleri ele almak istedik. Türkiye ve bölge konusunda önemli afet bilgileri aldık. Afet için bir öneride de bulunduk. Trabzon'un mirasını ele aldık neydi ne oldu diye değerlendirdik. Yapılan sempozyumları yeterli bulmadık ve yeni hedefler belirledik. Daha ayrıntılı çalıştaylar belirliyoruz. İklimin tarım üzerindeki etkisini inceledik. KTÜ'nün yerini anlatan bir konuşmamız oldu. Trabzonspor'un organize ettiği spor panelimizde başkanlarmız yanımızdaydı. Trabzonspor hakkında bilgiler aldık. Yatırımlarda DOKAP ve Trabzon Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını inceledik. Yapılan sempozyumların bir katkısı var mı ? ve sempozyumların Trabzon'a ne kadar yararlı oldu bunlara baktık. Trabzon'la ilgili önemli şeyler konuştuk. Trabzon'u nasıl daha ileriye taşıyabiliriz buna baktık. Trabzon'u birlikte daha ileriye taşımak için birlikte olmalıyız. Kentleşme alanında yaşadığımız sorunlar var kent hızlı büyüdü. Kentsel dönüşüm gelir kapısı gibi görüldü. Bir yatırım olmadı. Kentsel dönüşüm tam olarak gerçekleşmedi. Dönüşüm ile birlikte trafik gibi sorunlar gündeme geldi” açıklamasında bulundu. 
KOLAYA KAÇMADIK    
Tarihi dokuyu koruyarak modern kentleşme olması gerektiğini savunan Çolak , “Seçimleri başlıyor, Bu yüzden belediyelere baskı başladı. Kent gelişimini belediye planladı o da belediyenin kararıdır. Amacımız sempozyum yapıp bir kenara koymak değil. Sempozyuma yönetimi de dahil etmenizin sebebi sempozyuma sahip çıkmalarıdır. Trabzon adına gelişim hedefi koyduk ama yöneticilerin neden uygulamadığı konusunda bunları gündeme getirerek yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Seçim yaklaşıyor yönetimler değişirse onlar bu sempozyuma sahip çıkacaklar mı? Bu sempozyumu bir esere dönüştürürsek belki daha kalıcı bir belge olur. Kolaya kaçmadık, yerel yönetimlerden bazıları ile işbirliği içinede girdik. Emek verdiğimiz sempozyumun trabzon için faydalı olduğunu düşünüyorum. Eğer konuştuğumuz konular gerçekleşirse Trabzon'a büyük bir katkı sağlayağını söyleyebilirim” dedi.
GÜLCEMAL DOLGUSUNDAN RAHATSIZIZ 
Çolak, “2011'de Yatırım köy, demir yolu ve lojistik köyü çok tartıştık ama hala demiryolunun nereden geçeceği bile belli değil. Geldiğimiz noktada bazı kazanım var ama hala istediğimiz noktaya gelemedik. Kamuoyu oluşturuyoruz ve sorunları sık sık dike getiriyoruz. Çok fazla sorun var ve sadece sempozyumda 5kişi konuştuk daha fazla kişi ile daha fazla sonuç alabilirdik. Eski Belediye başkanları bizi kapının içerisine bile almıyordu en azından şuan yönetimde olan başkanlar bizi dinliyorlar. Trabzon'da yapılan yapıların coğrafi olarak en uygun yeri seçiyorlar ama bu seçtikleri yerler ileride sorun doğurabiliyor. Şehir için ileriye yönelik neler yapabiliriz diye çabalıyoruz. Belediyeler bizlere kapılarını açmış durumda bizleri destekliyorlar ve bizlerde onlara bu sempozyumun takipçisi olacağımızı sık sık dile getirdik. Uygulanan bazı şeyler Trabzon için gerekli şeyler ama nereye yapıldığı ilede ilgilenmeniz gereklidir. Proje yapılmadan önce fikirimizi söylemek istiyoruz. Yıllardır dolgu yapılan Gülcemal projesinin yapılacağı bölgeden bizler çok rahatsızız. “ ifadelerine yer verdi. 
 ÇOCUKLARIMIZA NASIL BİR GELECEK BIRAKACAĞIZ    
Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlivan, En büyük sorun koruyup kollamak ve birlikte yönetmemek. Süslü kelimeler var ama çözüm yok. Herkes herşeyi yapıyor görüntü ortada. Bu tür işler birlikte karar verilmeli ama bizlerin haberleri olmadı. Bu tür kararlar beraber verilmeli. Beraber verilen kararlar daha az rızklı ve daha az hatalı olur diye düşünüyorum. Aylar öncesinde planlanan sempozyuma bu şehirde yaşayan kişilerde katılmadı. Biz şehrin her sorunu ile ilgileniyoruz . Biz siyaset ayrımı göz etmiyoruz. Bu konuların daha çok duyulmasını istiyoruz. Şehri daha yaşanabilir bir noktada olması için uğraşıyoruz, çabalıyoruz. İklimler değişiyor bu sorun tüm dünyanın sorunudur. Şu fakiri olma yolundayız. Çocuklarimiza nasıl bir gelecek bırakacağız. Bu konuların üzerinde durmalıyız. Bizim bir yaptırım gücümüz yok. Bizlerin onlara mobbing uygulaması gerekiyor. Belediye yayala yoluna asfalt dökemez ama döküyor. Biz beraber çalışmalıyız. Çoluk çocuğumuzun geleceğini niye yok ediyoruz. Burası Antalya olacak ama denize girecek alan olmayacak. Her yer dolgu alanı olmuş durumda, yüzlerce balık çeşidinin olduğu Karadeniz ölü deniz olacak. Sizler alevlendirdin bizler sabahlara kadar çalışmaya hazırız. Biz toplum yararına çalışan insanlarız ama bizleri kimse dikkate almıyor. Herkes kendi menfaatini uyguluyor. Kanuna madde uyguluyorlar sırf bir yeri kurtarmak için yaptılar. Eksikliklerimiz vardır. Burası Trabzon biz muhalif değiliz. Biz sadece yanlışın karşında duruyoruz. Kirçhane'de yapılan villaları şikayet ettim ama sırf bunu için kanun değiştirdiler. 
BU YAPILARI EKSİKSİZ KORMALIYIZ    
Mimarlar odası Müslüm Hamzaçebi Trabzon nerdeydi nereye geldi ve bından sonra ne olcak konuladını ele aldık. Bir başlangıç olarak doğru şeyler yaptık. Trabzon tarıhi bir kent türkiyenin doğusundeki önemli bu dokuyu koruyamadık ortahisar diyoruz ama var olan tarhi binaladı ya yıktık yada eklenti yaptık. Bu yapıları eksiksiz kormalıyız. Koruma benim için çok önemli 50 yıldır buradyım gelinen nokta baktığımda geriledi. Yerel yönetime gelenlerin hepsi bizleri bu noktaya getirdi. Tarihi açıdan trabzonu eski haline nasıl getirmeliyiz, tarihi yapıladı nasıl koruyacağız gibi önemli şeyleri düşünmeliyiz. Trabzon Doğu'nun merdiveni dir” dedi.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT