Üreticilerin tüccarın oyuncağı olduğunu ifade eden Kozoğlu, “Üretici de mecburen tüccara gidiyor ve eziliyor” dedi. 

EKONOMİYE DARBE VURACAK

Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı! Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı!

TMO’nun Arsin’deki fındık alım merkezine giden fındıklar geri dönüyor. Oradaki memurlara da öyle talimat veriliyor. Tüccara gidiyor, tüccarda istediği fiyattan alıyor. Kokarcadan aşırı zarar görmüş, yüzde 7’den fazla yağlı fındığı TMO’nun fiyat açıklayarak yağlık olarak üreticinin fındığını almalıdır. Üretici tüccarın eline düştü, mağduriyet yaşamaktadır. Toplanan fındık işçi parasını karşılamıyor. Kimse arazine bakmaz ve fındık işi biter. İhracat, bölge ekonomisi ve ülke ekonomisi darbe yer. 

Kokarca ile mücadele için Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki halk sağlığı, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, ticaret borsaları, ihracatçılar birliği ve ziraat odaları, muhtarlar ve çiftçilerle iş birliği yapılarak komple ilaçlama programı uygulanmalıdır. Sonbaharda hava sıcakları azaldığında kışlama yerlerine gizlenen kahverengi kokarcaların yaşam alaları ilaçlanarak yok edilmelidir. Mayıs ayının 15’inden itibaren de konaklama yerinden çıkacak böcekler çıkmadan önce ilaçlama mutlaka yapılmalıdır. Bunlar yapılmadığı takdirde önümüzdeki yıl 350 rakımın üzerinde komple kokarca yayılacak, fındık ve tüm tarım ürünlerine daha da büyük zararlar verecektir.

Kaynak: HABER MERKEZİ