Makrome düğümleri ve resim birleşti Karadeniz horonu oynuyor. Trabzon’da açılan sergide ilk kez uygulanan bir teknik sanatseverlerle buluşuyor. Konu ise Karadeniz horonu.

Önceki yıllarda da Trabzon’da sergi açan Prof  Dr  Hamdi Ünal  yeniden Trabzon’da. Aynı zamanda Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olan Ünal, bu kez çok farklı bir çalışma ile şehrimizde.  Sanatçı, 70’li yıllarda Türk halısı ve kilimine tasarım ve uygulama anlamında yeni bir nefes gelsin yeni bir görsel ve düşünsel etki olsun diye çalışmalar yapmış birisi.  Klasik halı ve kilimi iyi bilen ve bu alanda Trabzon’da da sergiler açan Ünal, yeni çalışması hakkında Taka Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu: “Halı ve kilimcilere dünya gelişiyor, değişiyor. İnsanların tercihleri değişiyor. Halı tasarımında bir takım yenilikler yapalım. Dedim, fakat karşı çıktılar. Halının belli bir düzeni var belli bir motif tekrarı var, bunları değiştiremeyiz dediler. Motife başka bir platformda başka bir anlam yükleyebiliriz düşüncesi ile çalışmalara başladım. Çizdiğim tasarımlarda öncelikle yöresel halı ve kilimin, motiflerini, kompozisyon yapısını, renklerini aldım ama iç düzenlemeyi kendim yaptım. Bu çalışmaları geçen seneye kadar bu şekilde yaptım. Geçen yıl, bu yeni tasarımları belirli tarihsel misyona oturmuş tekstil düğüm şekillerini, kullanarak acaba resme dönüştürebilir miyim dedim. Bunlarda ilk örnek makromedir.  Makromenin kullanım amacı Asur ve Babil kültüründen bu yana ya tören giysilerinde kullanılan düğüm şekli ya da dekoratif anlamında kullanılan düğüm şeklidir. Bugün ise çiçek taşıyıcı olarak, dekoratif anlamda kullanılıyor. Ben dedim ki; düğümün görsel etkisini ve  makrome düğüm çeşitlerini beraber  kullanarak, çoğaltarak, bir resim mantığını nasıl geliştiririm… Makrome ile nasıl resim yapabilirimi düşündüğümde merkeze ‘Horon’u  koydum. Trabzon’da sergi açacağım için yöresel olsun istedim.   İlk makrome sergimi böylelikle Trabzon da açmış oldum. Makromeyi önce resme taşıdım, resmin ötesinde de biraz hacimsel boyutta işlevsel ürünleri de tasarlamak istiyorum. Mesela heykele, üç boyutlu figürlere dönüştürmek istiyorum.” 

Sergide on beş çerçeveli, on tane de makrome dokusu tekniği ile resim bulunuyor. Çalışmalar 30 bin ile 15 bin lira arasında fiyatlarla satılığa çıkarıldı. Sergi 3 Mayıs Çarşamba günü kapanış saatine kadar Uzun Sokak’ta bulunan Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açık kalacak.
NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Birol Sancak