Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1989 yılında aldığı kararla 13 Ekim, "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" olarak belirlendi.

Bu bağlamda, 8 Ekim 2024 tarihinde AFAD Başkanlığı'nda düzenlenen etkinlikte, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında 81 il valiliği ile video konferans gerçekleştirildi. Toplantıya Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve Trabzon İl Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme ve Değerlendirme Kurulu üyeleri de katıldı.

Trabzon İRAP, afetlerin olası etkilerini azaltmaya yönelik bir plan olup, 15 hedef ve 364 eylemi kapsıyor. Planın 28 kırmızı eylemi (öncelikli olarak gerçekleştirilmesi gereken) bulunuyor. 1 Temmuz 2024 itibariyle İRAP’ın genel ilerleme oranı %29 iken, kırmızı eylemlerin ilerleme oranı %80 olarak rapor edildi.

Gümüşhane TSO, Antalya'da Yöresel Ürünleriyle Göz Doldurdu Gümüşhane TSO, Antalya'da Yöresel Ürünleriyle Göz Doldurdu

Toplantıda, Trabzon'daki afet risklerini azaltmaya yönelik çalışmaların durumu tartışıldı ve 20 Eylül 2024’teki sel-taşkın ve heyelan olaylarının sebepleri gözden geçirildi. Ayrıca, bu tür olayların tekrarını önlemek için yeni eylemler ortaya konulması ve mevcut kırmızı eylemlerin gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA