Gastronomi Turizmi ve Trabzon'un Potansiyeli
Panelde yaptığı konuşmada, gastronomi turizminin son yıllarda turizm çeşitleri arasında önemli bir yer edindiğini vurgulayan Çelebi, turistlerin destinasyon tercihlerinde lezzetlerin büyük rol oynadığını belirtti. Trabzon'un zengin mutfak kültürünü ve lezzetlerini tanıtarak, gastronomi turizminde önemli bir konum elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Yapılan Çalışmalar ve Festivaller
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak gastronomi turizmini geliştirmek adına bir dizi çalışma yürüttüklerini açıklayan Çelebi, özellikle Türk Somonu'nun tüketimini artırmak ve tanıtmak için Somon Lezzetleri Festivali düzenlediklerini ve bu tür etkinlikleri sürdürmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca Trabzon'un mutfak kültürünü ve gizli kalmış lezzetlerini ortaya çıkarmak amacıyla çeşitli festivaller ve etkinlikler düzenlediklerini paylaştı.
Eğitim Kurumları ve Gastronomi Turizmi
Trabzon'un zengin mutfak kültürünü sürdürülebilir kılmak adına gastronomi ile ilgili eğitim verilen okulların ve kurumların sayısını artırmak gerektiğini vurgulayan Çelebi, yeni şeflerin yetiştirileceği Mutfak Akademisi'nin hayata geçirilmesi planları olduğunu ifade etti. Ayrıca, gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün yer aldığı bir Turizm Fakültesi kurulması gerektiğini belirtti.
Coğrafi İşaret ve Ürünlerin Tanıtımı
Çelebi, Trabzon'un gastronomik çeşitliliğini ve lezzetlerini tanıtmak için coğrafi işaretli ürünlerin önemine değindi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda birçok çalışma yürüttüklerini ve Trabzon'un ürünlerinden birine Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almayı hedeflediklerini belirtti.
Üreticilere Destek
Gastronomi turizminde doğru, organik ve sağlıklı ürünlere ulaşmanın önemine vurgu yapan Çelebi, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ve bu alanda bakanlıkların da görevlerinin olduğunu ifade etti.
Şeflere Sürmene Bıçağı Hediye Edildi
Panelde Türkiye'nin önde gelen şeflerine Trabzon'un coğrafi işaretli ürünü olan Sürmene Bıçağı hediye edildi. Başkan Çelebi, bu özel bıçakları alan ünlü şeflere teşekkür etti.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU