Eren, fahiş fiyat, kayıt dışı ve liyakatsiz eleman çalıştırma gibi sorunların tam olarak aşılmamış olmasına rağmen, turizmin öneminin ve çeşitliliğinin halk tarafından da benimsendiğini belirtti. "Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız, sorunların tespiti, seslendirilmesi ve çözüme ulaşması noktasında liderlik görevi üstlenmiştir," diye ekledi.

Başkan Çelebi'den Önemli Açıklamalar

TTSO Başkanı Erkut Çelebi de toplantıda önemli konulara değindi. Uluslararası değerlendirme kuruluşlarının Türkiye’nin risk oranını düşürdüğünü ve bunun yatırım için önemli olduğunu vurgulayan Çelebi, Trabzon’un önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık sezonunun başladığını hatırlattı. "Üretici ve ihracatçıların memnun olacağı bir fiyat verilmesi gerek. Devletimizin bu dengeyi sağlaması lazım," dedi.

Tiflis – Trabzon Uçak Seferleri

Çelebi, Tiflis – Trabzon uçak seferleri konusunda yapılan görüşmelere de değinerek, "Bu uçak seferlerinin yalnız sağlık turizmi odaklı düşünülmemesi lazım. İş adamlarımız, turizm yapan firmalarımız da yararlanacak. Turizm ve alışveriş amaçlı da çok sayıda insanın gelmesini bekliyoruz," dedi. Ayrıca, Lefkoşa’ya da haftada bir kez direkt uçak seferlerinin başlayacağını belirtti.

Vergi Oranları ve Kayıt Dışı Ekonomi

Meslek komiteleriyle sektörlerin sorunlarını tartıştıklarını belirten Çelebi, kalifiye eleman eksikliği ve kayıt dışı işletmelerin yaygınlığına dikkat çekti. "Vergi oranı ne kadar düşük olursa ülke o kadar zengin olur. Vergileri ne kadar yükseltirseniz kayıt dışı daha çok artacaktır," diyen Çelebi, düşük vergi oranlarının ülkeye daha fazla yabancı yatırımcı çekebileceğini ifade etti. "Yabancı yatırımcıya karşı olmamamız lazım. Vergileri düşürmek ve kayıt dışını engellemek gerekiyor," diye ekledi.

Kredi Alma Sıkıntıları

Milyonlarca emekliye 50 bin lira fırsatı! PTT üzerinden dağıtılacak Milyonlarca emekliye 50 bin lira fırsatı! PTT üzerinden dağıtılacak

Çelebi, iş dünyasının bankalardan kredi alma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını vurguladı. "Kredi alma konusunda büyük sıkıntılar var. Bankalar çok yüksek faizle kredi veriyor. Bu kredilerle vatandaşın ayakta durma şansı yok. Odalar ve Borsalar Birliği'nden KGF ile ilgili talep var. Bu oranları aşağı çekmemiz gerekiyor," dedi.

Devletin Kayıt Dışını Engellemesi Gerekiyor

Her sektördeki kayıt dışı sorunlarına değinen Çelebi, "Bunu yalnız turizm sektöründe değerlendirmemek lazım. Diğer sektörlerin hepsinde de kayıt dışı sıkıntısı var. Bunda devletin de çok büyük kaybı olduğunu düşünüyorum. Kayıt dışının önüne geçilmesi lazım. Ülkemizde vergiyi artıracağına kayıt dışının önüne geçseler ülkenin ekonomisi düzelir," dedi. Mehmet Şimşek Bakanı'na seslenen Çelebi, "Vergileri düşürün, kayıt işini ortadan kaldırın ülke kurtulsun," diye çağrıda bulundu.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN