Lityum-İyon Pillerin Riskleri

Başkan Bulut, elektrikli araçlarda kullanılan Lityum-İyon hücrelerin verimli bir enerji depolama yöntemi sunduğunu ancak potansiyel yangın risklerine sahip olduğunu ifade etti. Yangın risklerinin oluşma sebeplerini şu şekilde sıraladı:

  • Şarj veya deşarj sırasında hücrelerin tasarım sınırlarını aşan akımlara maruz kalması.
  • Çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklara maruz kalma.
  • Çalışma sıcaklık aralığının dışında (-25°C ile +60°C) kullanılması.
  • Seperatör ya da anotta hasar nedeniyle oluşan kısa devreler.

Doğru Kullanım ve Bilinçlendirme Önemli

Başkan Bulut, elektrikli araçların güvenli bir şekilde kullanımı için şarj istasyonlarının otopark giriş ve çıkışlarından uzak yerlerde konumlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, havalandırma sistemlerinin etkin kullanımının, güvenli şarj süreçleri için kritik olduğunu belirtti.
A R A Ç-3

"Kullanıcıların eğitimi ve farkındalığının artırılması, güvenli uygulamaların teşvik edilmesi açısından çok önemlidir."

Toplum Bilinçlendirilmeli

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi İlgi Odağı Oldu: 57 Binden Fazla Ziyaretçi Ağırladı! Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi İlgi Odağı Oldu: 57 Binden Fazla Ziyaretçi Ağırladı!

Ufuk Bulut, elektrikli araç teknolojisi ve güvenlik önlemleri konusunda taşıt üreticilerinin, kullanıcı eğitimleri düzenlemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kamu spotları aracılığıyla toplumun bilgilendirilmesi ve sağlıklı bir elektrikli araç kullanım kültürünün oluşturulmasının gerekliliğini vurguladı.

Çevre Dostu Bir Gelecek İçin Bilinçli Kullanım

Makina Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi'nin, güvenli ve çevre dostu bir gelecek için elektrikli araçların doğru kullanımına yönelik bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceği bildirildi. Bulut, topluma bu konuda rehberlik etmeyi sürdüreceklerini belirterek, güvenli kullanım kültürünün yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Muhabir: AYŞE SANCAK