Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ile yaptıkları toplantıda, yeni uygulama ile ilgili belirlenen prensipler ve uygulanacak plan üzerine görüştüklerini belirtti. İl Müdürü Kaplan, Türkiye'de Kahverengi Kokarca'nın varlığının ilk defa 2017 yılında Artvin'in Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde tespit edildiğini ve bu zararlının başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan meyve, sebze ve tahıl ürünlerinde verim ve kalite kaybına sebebiyet verdiğini açıkladı.

Eğitim ve Demonstrasyon Çalışmaları
İl Müdürü İsa Kaplan, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 18 ilçede ve bu ilçelere bağlı 536 mahallede, zararlı ile mücadele kapsamında yaklaşık 36 bin çiftçiye eğitim, yayım ve demonstrasyon çalışması yapıldığını belirtti. Kaplan, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nde görevli tüm teknik personelin sahada Kahverengi Kokarca mücadelesini sürdürdüğünü ifade etti.

Yapılan Çalışmalar

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen mücadelede yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Milli Lazer Silahı Büyük İlgi Topladı! TEKNOFEST'te Gözler Onun Üzerinde Milli Lazer Silahı Büyük İlgi Topladı! TEKNOFEST'te Gözler Onun Üzerinde
  • 70 teknik personel görevlendirilerek 12 ilçede, 36 lokasyonda, 72 feromon tuzak ve 144 yapışkan tabla ile sürvey çalışmaları yürütülmektedir. 5422 üreticiye bilgilendirme yapılmış, 9670 basılı yayın dağıtılmıştır. 28 basın mensubuna ve 100 sektör temsilcisine bilgilendirme yapılmıştır.
  • Kışlak çıkışı için kışlak yakınlarına ilaçlamalar yapılmıştır.
  • Ticaret Borsası ile işbirliği yapılarak Salı ve Cuma günlerinde 24 üreticiye ilaç verilmiş, ilaçlama için bilgilendirme programları düzenlenmiştir.
  • Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Arsin, Araklı ve Maçka ilçelerinde kahverengi kokarcanın yoğun olduğu alanlarda 654 dekarlık alanda kimyasal mücadele yapılmıştır.
  • 07.06.2024 tarihinde Trabzon'da Maçka ilçesi hariç 17 ilçede saat 10:00'da eş zamanlı olarak 179 tüp, yaklaşık 10.000 adet Samuray Arısı doğaya salınmıştır. Salınım işlemi popülasyon yoğunluğuna göre 103 lokasyonda gerçekleştirilmiştir.

İlaçlama Zamanı Geldi İl Müdürü Kaplan, zirai mücadelenin tam zamanı olduğunu belirterek, İl Müdürlüğü tarafından temin edilen ilaçların ilçe müdürlerine teslim edildiğini ve ilaçla mücadelenin en uygun zamanında olduklarını ifade etti. Kamuoyunun gelişmeler hakkında bilgilendirilmeye devam edileceğini de sözlerine ekledi.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA