Bakırın yerini çelik, alüminyum ve teflon gibi modern mutfak malzemelerinin almasıyla birlikte, kalaycılık da unutulmaya yüz tuttu. Bakırcılar Çarşısı’nda, ustalar hala bakır tencere, tava ve sahanları kalaylamaya devam ediyor ancak çırak bulamadıkları için mesleklerinin geleceğinden endişeliler.

Ustalar Ne Diyor?
Kalay ustası Necmi Kara, mesleğin zor ve zahmetli olduğunu, bu yüzden gençlerin ilgi göstermediğini belirtti. Kalaycılığın tozlu ve ağır bir iş olduğunu ifade eden Kara, mesleğin sağlık açısından da zorlukları olduğunu dile getirerek, "Asit mideyi rahatsız ediyor, kimse çalışmak istemiyor. Yetiştirecek eleman yok, sadece ailemden ben bu işi yapıyorum" dedi.

Pala Dayı Bıyıklarını Kesme Teklifini Geri Çevirdi! Pala Dayı Bıyıklarını Kesme Teklifini Geri Çevirdi!

Yetiştirecek Çırak Yok
Necmi Kara, kendi ustasından öğrendiği kalaycılık sanatını severek icra ettiğini ancak gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğini söyledi. Mesleğin son temsilcileri arasında yer alan Kara, "Alttan gelen yok, kimse kalaycılığı öğrenmek istemiyor" diye ekledi. Buna rağmen, bakır ürünlere hala talep olduğunu belirten Kara, özellikle Trabzon bakırının diğer illerde bile çok tercih edildiğini vurguladı.

Teknolojiye Karşı Kalaycılık
Gelişen teknolojiye rağmen kalaycılar, bakır kapların yemek lezzetine olan etkisinin tartışılmaz olduğunu belirtiyor. Kara, eski bakırların daha dayanıklı ve kaliteli olduğunu, tüpte daha geç ısındıkları için yemeklerin yanmadığını söyledi. Özellikle Trabzon’un bakır ürünlerine talebin fazla olduğunu ifade eden Kara, mesleğini yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını ancak kalaycılığın geleceği konusunda endişeli olduklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: AYŞE SANCAK