Toplantıda Sert Eleştiriler
Trabzon’un çeşitli STK’ları ve vatandaşlar tarafından destek verilen açıklamada, katılımcılar adına Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük konuştu. Küçük, “Çok önemli bölgeleri maden sahası olarak ihale edilmeye çalışılıyor. Bundan önce ihale edilmiş, ruhsatlandırılmış çalışma yapılan yerler var. Engellediğimiz yerler var. Ama bunlara ders olmamış gibi yenilerini eklemeye çalıştıkları yerler var” dedi.
Karadeniz Bölgesi Mücadele Coğrafyasıdır
KESK Dönem Sözcüsü Muhammed İkinci, “Onlar için rant olarak görülen kara parçası, bizim için geçmiş, bugün ve gelecektir. Karadeniz Bölgesi, doğa katliamının dünden bugüne en yoğun yaşandığı yerlerden birisi. Ama herkes bilir ki burası mücadele coğrafyasıdır. Karadeniz’in derelerinin, dağlarının talan edilmesine karşı biz mücadele içinden geliyoruz” dedi.
Yaylalarımıza ve Doğamıza Dokunurlarsa Atom Bombası Atılmış Varsayacağız
Trabzon’da 9 Ağustos’ta yapılacak maden sahaları ihalesine karşı çıkan Küçük, “6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atom bombası atıldı. Trabzon’daki bu sahaların ihaleye çıkacağı tarih 9 Ağustos 2024. Yaylalarımıza ve doğamıza eğer dokunurlarsa atom bombası atılmış varsayıyoruz. Kadim kültürümüzün sahalarına atom bombası attırmayacağımızı ilan ediyoruz” dedi.
Dağlarımız ve Vadilerimiz Saldırı Altında
Küçük, “Dağlarımızda her türlü madencilik faaliyeti, doğamızın organlarına birer saldırıdır. Dağlar ülkemizin ve coğrafyamızın en önemli su depolarıdır. Bu maden faaliyetleri, otlakların ve hayvancılığın yapıldığı doğal dağlarımızı ve su depolarımızı tehdit ediyor” diyerek madencilik faaliyetlerinin doğa ve kültür üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Halkımız Kararlıdır: Bu Yıkıma İzin Vermeyeceğiz
Toplantıda, ihale için 9 Ağustos’ta ihaleye çıkacak kurumların yaylaların ihalesinden vazgeçmesi gerektiği belirtildi. “Satılık alanlar değildir. Resmi kurumlara bu uyarıyı yaptıktan sonra, buralara göz diken şirketlere de sesleniyoruz: Halkımız bu konuda kararlıdır. Sizleri buralara sokmayacaklar” denildi.
Trabzon’daki bu protesto, maden sahalarının ihalesine karşı çıkanların kararlılığını ve doğanın korunması için verilen mücadelenin önemini bir kez daha gösterdi. Doğa ve kültür mirasının korunması için yapılan bu çağrı, bölge halkı ve doğaseverler tarafından büyük destek gördü.