Trabzon İl Tarım Müdürü İsa Kaplan, Türk mühendislerinin çağa damga vurduğunu belirterek, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarlarında üretilen Samuray Arılarının önemine dikkat çekti. İtalya'da 12 laboratuvar ve 8 enstitüde üretilen 120 bin samuray arısına karşılık, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün bir yılda 150 bin samuray arısını üretebildiğini ifade eden Kaplan, bu başarının önemini vurguladı.

Samuray Arılarının kahverengi kokarca ile mücadelede önemli bir rol oynadığını belirten Kaplan, arıların kahverengi kokarca yumurta kümesine yumurtalar bırakarak kokarcaların gelişimini engellediğini açıkladı. Bölgede samuray arısı bırakılan yerlerde zirai mücadelenin en az bir hafta yapılmamasının, arıların adaptasyonunu ve neslini korumak açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Trabzon İl Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen işlem sonucunda, 6 tüp ve 366 adet samuray arısının, kahverengi kokarca ile mücadele için örnek bir fındık bahçesine salındığı bildirildi. Bu adımın, bölgedeki tarımsal üretimin korunması ve kahverengi kokarca zararının azaltılması için önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Kaynak: İHA