Başkan Beşel, festivali tanıtırken, "Festivalimiz geleneksel hale geldi ve her yıl başarılı bir şekilde icra ediliyor. Festival kapsamında en iyi tereyağ, en iyi Jersey düve, en çok süt üreten ve satan üreticilerimiz arasında yarışmalar düzenlenecek. Ayrıca, festival alanında ziyaretçilerimiz için özel tereyağ stantları kuruldu" dedi.

Osmanlı’ya Saraya Gönderilen Tereyağ

Başkan Beşel, Tonya Tereyağı’nın tarihsel önemine de değinerek, "1888 yıllarında Osmanlı Salnamelerine konu olmuş, 2017 yılında İstanbul’da 360 ürün arasında birincilik kazanmış ve daha sonra Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi tescili verilmiş Tonya Tereyağı, tereyağdır ve bu konuda tartışılmazdır. Tonya’da üretilen tereyağı, Trabzon üzerinden Türkiye’ye pazarlanmaktadır ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde saraya gönderilmiştir," şeklinde konuştu.

Sanatçılar ve Festival Programı

Başkan Ergan'ın Evlat Acısı: Elif Sude Ergan Hayatını Kaybetti Başkan Ergan'ın Evlat Acısı: Elif Sude Ergan Hayatını Kaybetti

Festivalde Zeynep Başkan, Ali Alkurt, Neşet Aydın, Umut Berberoğlu, Ali Tetik, Efe Karagüzel gibi Trabzon’un ünlü yöresel sanatçıları sahne alacak. Festival, 24 Ağustos Cumartesi günü Hükümet Konağı önünde Çelenk Sunma töreniyle başlayacak ve festival yürüyüşü ile devam edecek. İlk gün konserlerle sona erecek olan festivalin ikinci gününde ise İzmiş Şenliği düzenlenecek ve çeşitli yarışmalar yapılacak.

Tonya Tereyağ Kültür ve Sanat Festivali, yöresel lezzetlerin tanıtımının yanı sıra, halkın bir araya gelerek birlik ve dayanışma duygularını pekiştirdiği, horonlarla coştuğu bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Her yıl binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bu festival, bu yıl da yoğun katılımla geçmesi bekleniyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU