RAPORLAR CİDDİYE ALINMADI

Trabzonlu bilim insanı Adem Solak ve 22 bilim insanının 2009’da Mardin Bilgeköy’de yaşanan katliam üzerine hazırladığı rapor, bugünkü olayların habercisiydi. Rapor, şiddetin bölge insanını nasıl etkilediğini ve gelecekte daha çok çocuğun ölebileceği uyarısını yapmıştı. Solak, Bilgeköy olaylarını hatırlatarak, benzer saldırıların bölgedeki insanların şiddetle büyümesinden kaynaklandığını belirtti.

AŞİRET VE ATAERKİL AİLE YAPISI: CİNAYETLERE HAZIR ZEMİN

Raporda, bölgede güçlü bir aşiret geleneği ve bu gelenek içerisinde hapsedilmiş bireylerin körü körüne itaat ettiği, en yakınlarını bile öldürebileceği vurgulandı. Aşiret ve ataerkil yapılar, bireylerin özgürlüğüne ipotek koyarak, adalete başvurmaları yerine kendi güçleriyle çözüm aramalarına neden oluyor.

Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı! Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı!

ÇARPICI GERÇEKLER VE BÖLGENİN SORUNLARI

Raporda, çocuk ve kadın hakları gibi temel demokrasi değerlerinin bölgeye taşınamaması, şiddetin kültürleşmesine yol açtığı ifade edildi. Devletin, bölgeyi bir sürgün yeri olarak görmesi ve çağdaş hizmetlerin aksaması, şiddeti daha da yaygın hale getirdi.

ŞİDDETLE BÜYÜYENLER TEREDDÜT GÖSTERMİYOR

HEGEM Başkanı Adem Solak, Bilgeköy ve Tavşantepe’deki olayların birbirine çok benzediğini belirterek, şiddetle büyüyen insanların şiddete bulaşmada tereddüt göstermediğini söyledi. Solak, “Şiddetle ve suçla mücadele noktasında hepimizin ayağa kalkması gerekiyor,” dedi.

Muhabir: AYŞE SANCAK