Tanjant yolunun altında kalan evimize 45-50  adımlık mesafesi  nedeniyle neredeyse yürümeye başladıktan beri içinden çıkmadığımız, ya bahçesinde top oynayıp, ya da duvarlarında gezindiğimiz, Kurtuluş İlkokulu tadilata girince bir  gün salonunda ders bile yaptığımız  özel bir yerdi bizler için, önce İdmanocağı sonra da Trabzonspor’un olan eski  kulüp binası..

Daha, 1930’larda bile kadınlı erkekli tenis maçlarının  yapıldığı , edebiyat  ve resim sanatımızın  yeri dolmaz büyük üstadı Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun bile  bahçesinde raket salladığı kulüp binası..

Akasya ve bibil ağaçlarının arasındaki büyük demir kapıdan geçilip 7-8 basamaklı merdiven çıkılarak  binaya girildiğinde, sol taraftaki büyük ceviz masanın hemen üzerinde  rahmetli Turan Abi’nin caz dinlediği, ’Bu ne ya’ diyenlere ‘Sen ne anlarsın müzikten’ diyerek kızdığı  uzun bir radyolu sonra TV’de konulan  geniş bir salon, solda yönetim kurulu, sağda malzeme odaları..

Sağda, bahçeye bakan küçük bir oda daha vardı. Merhum Özkan Sümer içeri kapanır ,saatlerceren garenk kalemlerle antrenman programları yapar, yeni  idman şekilleri geliştirirdi.

Ara verdiğinde pencere kenarından bahçede top oynayan çocukları izlerdi. Kendimizi paralardık,’ Şu çocuk iyi futbol oynuyor’ desin diye..

O küçük sahada  Ahmet Suat Özyazıcı  yönetiminde  İdmanocağı da antrenman yapardı zaman zaman..

Renkli  ve numaralı  karelere bölünmüş kale büyüklüğünde bir tahta  duvara yaslanır, futbolcular o numaralı karelere isabet ettirmek için şut çekerdi..

 Suat Abi (Özyazıcı) Leyla Faruk (Poyraz), Kara Necati (Funda) gibi dönemin ünlü futbolcuları şut çekmeden önce hedef aldıkları numarayı söylerlerdi.

Kırmızı 5 ve şut..

Kenardan ağzımız açık izlerdik.

Hele antrenmandan sonra birinin ayağına ibrikle su dökünce dünyalar bizim olurdu.

Okulda hava atardık arkadaşlara..

‘Suat Abi’nin ayağına su döktük’ derdik te zor inandırırdık.

‘Hadi la.’.

Hemen her gün önce Sebahittin Kundupoğlu büyüğümüzü görürdük ilk olarak.

 Saat 10.00 civarında gelir, sağı, solu kontrol edip işleticiye talimatlar verdikten sonra odasına geçip çalışmaya başlardı.

O zamanlar kulübün işletmecisi Yakup Abi,(Çakmak) çıkar ,‘Çocuklar Sebahittin Bey çalışacak sakın top filan oynamayın, gürültü yapmayın’ diye uyarırdı.

Bazen dinlemez başlardık maça..

Ve Yakup abi fırladığı gibi bahçeye plastik topumuzu kapar içeri girerdi.

Az sonra da ‘Ben demedim mi size’ diyerek fırlatırdı kapıdan...

Tabi bıçakla ortadan karpuz gibi kesilmiş olarak..

***

Televizyonun, cep telefonunun olmadığı, 2. Lig maçlarını radyonun vermediği dönemlerde insanlar Trabzonspor’u deplasmanda oynadığı maçlarının sonucunu öğrenmek için kulübe doluşurdu.

Sebahittin Abi manuel telefonla maçların  oynandığı  şehirlerdeki  beden terbiyesine bağlanır, ya da bir başka kaynaktan maç sonuçlarını ve dakikasını alıp  yönetim kurulu odasının penceresinden  dışarıda bekleyen kalabalığa  seslenirdi: 

“ İlk yarıyı Necmi’nin attığı golle 1-0 galip kapattık’

Ya da,’ Devre 0-0 bitti ama iyi oynuyoruz, ikinci yarıda muhakkak gol atıp maçı kazanırız’

Bazen da bir Balıkesirspor maçında olduğu gibi ‘ Maalesef arkadaşlar’ derdi ‘ 1-0 mağlup olduk, maç ta bitti’

O dönemler kulübe çıkanların hemen tamamının cebinde maç fikstürü ve puan cetvelinin yazılı olduğu küçük bir not defteri bulunurdu.

Eğer o yenilgi ile liderle Trabzonspor’un arasındaki puan farkı kapanmayacak derecede açılmışsa, ‘Umutlar başka bir bahara kalır ve  büyük bir üzüntüyle yırtılıp çöpe atılırdı o defterler..

Ya da tam tersi.

Galibiyetle zirve ile fark kapanmışsa büyük bir iştahla hesaplar yeniden yapılırdı.

“ Biz şunu yenersek, o buna yenilirse, en çok iki hafta sonra lideriz’ türünden yorumlarla insanlar  umutlanırdı.

***

 Önündeki 5 ya da 6 şar kişilik takımların maç yaptığı saha ise binlerce anıya tanıklık eden bir ansiklopedi gibiydi.

Erken saatlerde çocukların, sonrasında büyüklerin iddialı maçlar yaptığı o toprak  sahada  sezon bitince başka takımlarda top koşturan Trabzonlu ünlü  futbolcuların da gelip oynardı.

Hele de merhum Özkan Sümer’in oynadığı maçlarda iğne atsan yere  düşmezdi.Takımı mağlup durumdaysa hakemin her kararına itiraz ederdi. Bazen hakem dayanmaz, bırakırdı maç yönetmeyi.

Bir defasında neredeyse birini Hacıkasım fırınına kadar kovalamıştı..

Özellikle Raci (Özkara) ve Sadi’yi  (Tekelioğlu)’yi mutlaka takımına alırdı.  Çünkü  kim gelirse gelsin, onları kulübün bahçesinde yenmek mümkün olmazdı..

Dönemin ne millilerini, yıldızlarını fark yaparak uğurlardılar..

Az buçuk ta olsa  topun peşinden koşup ta,  Altın Kolye Turnuvaların yapıldığı, iddialı mahalle maçlarının oynandığı o sahaya ayak basmamış tek bir kişi buluk zordu Trabzon’da..  

Türkiye’de henüz TV yayınlarının olmadığı 1970 te kim bulmuşsa bir TV getirmişti kulübe..

Rusların yayınını çektiği için Dünya Kupası maçlarını izlemiştik.

Rusça bilen lise edebiyat öğretmeni Aliye Hanımdan maç saatleri öğrenilip geçilirdi TV’nin karşısına..

Duyan geldiği için Almanya-İngiltere çeyrek finalinde o kadar kalabalık olmuştu ki , TV yi girişteki merdivenin üzerine koyulan bir masaya yerleştirdiler,  top  oynadığımız bahçe tıka basa doldu ..

O zamanlar ‘Alamancılık modası’ olduğundan mıdır nedir herkes Almanya taraftarıydı.

Nitekim  2-0 geriden gelip  Beckenbauer, Uwe  Seeler ve Müller’in golleriyle 3-2 kazanan Almanya golleri attıkça  öyle bir tezahürat yapılıyordu ki sanki Türkiye atıyor..

***

Trabzonspor’un ilk yabancı futbolcusu Rumen Koska’nın gelişini, başkanlığa seçilenlerin kapıdan içeri ilk girişini, şampiyonluklardan sonra bahçede sabahlara kadar süren coşkuyu , daha  öncesinde İdmanocağı’nın Türkiye Kupası Çeyrek final rövanşında İstanbul’da solaçık Yaşar’ın golüyle  Beşiktaş’ı 1-0 mağlup edip eleyişinin  büyük sevncini bile yaşadık çocuk yaşta o mekanda..

Top oynarken maçımızı durdurup ‘Ziya Bey sahası’ yazılı  bir mermer tabelayı binanın duvarına takılışına da şahit olduk.

 Ancak, Ahmet Suat Özyazı’nın da hocası olan ve 30 lu  yaşların başında yakalandığı amansız hastalık yüzünden ebediyete göçen Sebahittin Canoğlu Abimiz’nin hasta haliyle bahçede top oynayanları izlemesi  ise geçen yıllara rağmen  hiç gitmedi gözümüzün önünden..

Sarı-Kırmızılı ampullerle yazan İdmanocağı  tabelasını  mahallenin veletleri olarak nişan tahtası olarak kullandığımızı bildiklerinden, Trabzonspor yazınını  bordo zeminli  sac levhaya mavi  harflerle yazmıştılar..

Damı akıtırdı, sıvaları, boyaları dökülürdü..

Isıtması da çoğu kez sorun olurdu ama..

Orası müstesna bir yerdi..

Çünkü; Trabzonspor efsanesi orada doğmuş, oradan dal budak salmıştır..

Ve ne yazık ki, 3-4 bin lira borç için burası da beton altında kalmıştır.

Ancak  gömülen sadece fiziki varlığı  oldu..

Onca anı, nesilden nesile insanların beyinlerinde, kalplerinde yaşamaya devam ediyor.

Selam olsun o günlere..