TARİHİ BELGELERDEN PETROL İZLERİ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) arşivinde bulunan 1926 tarihli Osmanlıca Türk Ticaret Salnamesi, Trabzon'un Zağnos ve Kemerkaya derelerinden denize petrol sızıntısı olduğunu ortaya koydu. Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı tarafından Osmanlıca’dan tercüme edilen belgeye göre, o dönemde sızıntılar nedeniyle balık ölümleri yaşandı.
TRABZON'UN YILLARDIR KONUŞULAN PETROL POTANSİYELİ
Yazıcı, Doğu Karadeniz’de petrolün yıllardır Sürmene ve Çayeli açıklarında deniz sahasında var olduğunun konuşulduğunu, ancak ilk kez karada petrol izlerine dair tarihi belgelerin bulunduğunu belirtti. Bu belgeler, Trabzon'un sadece denizinde değil, kara bölgelerinde de petrol izleri olabileceğini gözler önüne seriyor.
OSMANLI RAPORLARI GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR
Yazıcı, Osmanlı döneminde İstanbul Ticaret Odası'na yazılan 15 satırlık petrol raporunu tercüme ettiğinde, Trabzon'un zengin yer altı kaynaklarına dikkat çekildiğini söyledi. Raporda, “Trabzon, maden suyu bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biridir. Zağnos ve Kemerkaya derelerinden petrol sızar ve balık ölümlerine neden olur” ifadelerine yer verildiğini belirtti.
PETROL İZLERİ ARTIK GİZLİ KALMIYOR
Yazıcı, 25-30 yıl önce raporun çevirisini yaparken bölge sakinlerine petrol kokusu olup olmadığını sorduğunda, özellikle yaz aylarında belirgin bir petrol kokusu duyduklarını öğrendi. Ancak, sızıntının olduğu belirtilen derelerin üstü günümüzde kapatılmış durumda.