Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı! Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı!

Sayer Enerji tarafından başlatılan altın madeni arama çalışmaları için ÇED süreci, Erikli Yaylası halkını harekete geçirdi. Bölge halkı, yapılan basın açıklamasında ve yürüyüşte, bu projeye karşı olduklarını vurguladılar. Sloganlar ve pankartlarla yapılan protestoda, "Yaylalar bizimdir bizim kalacak, madene hayır" ve "Sömürge madenciliğine hayır" gibi ifadeler kullanıldı. Yürüyüşün ardından, sondaj çalışması yapılan alana fidanlar dikilerek maden arama çalışmalarına karşı durdukları belirtildi.

Şener Şengül: "Topraklarımız Yok Olacak"

Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Şener Şengül, altın madeni arama çalışmaları yapılması durumunda toprak ve su kaynaklarının kirlenerek yaşam alanlarının yok olacağını belirtti. Şengül, şu ifadeleri kullandı:

"2019'a kadar bu yollar ve alanlar sondaj için delik deşik edildi. Doğanın ne kadar tahrip olduğunu hep birlikte gördük. Eğer bu maden aramaları devam ederse, 300 metre, 500 metre aşağıya kadar kazılar yapılacak ve büyük bir alan yok olacak. Ne bir ağaç ne de güzellik kalacak."

“Bu Topraklar Bizimdir”

Şengül, ÇED sürecinin yapılmasına karşı olduklarını ve devlet yetkililerinin bu projeden vazgeçmesini umut ettiklerini ifade etti. Ayrıca, bu toprakların hak sahiplerinin bölge halkı olduğunu ve herhangi bir madencilik faaliyetinin vatandaşların onayı olmadan gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.

Yöre Halkından Direniş

Safikar Hacihasanoğlu, "Dozer geldiğinde dozerleri yakacağız ve buna karşı sonuna kadar mücadele edeceğim" derken, Zahide Aygün de, "Bu topraklar dedelerimizden kalma, kimseye vermeyiz, biz buranın bekçisiyiz" şeklinde konuştu. Zinnet Civelek ise, "Biz Karadenizliyiz, doğayı ve hayvanları seviyoruz. Bu tür projeleri kabul etmiyoruz ve müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Eylem Kemençe Eşliğinde Horonla Sona Erdi

Basın açıklaması ve yürüyüşün ardından, sondaj yapılan alanlara fidanlar dikildi ve kemençe eşliğinde horon oynanarak eylem sona erdi.

Kaynak: ANKA