Soylu, “Türkiye Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyet kardeşlik binasına Trabzon’umuzdan da bir tuğla biz koymuş oluyoruz. Fahri Konsolosluk ile birlikte Trabzon ve Karadeniz bölgemizin güzel şehirleri Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt ile Özbekistan Cumhuriyeti kadim şehirleri Taşkent, Semerkant, Buhara şehirlerini yakınlaştırmış olacağız. Hedefimiz ticaretten sanat, spordan kültüre her alanda geniş ilişkilerimize katkı sunmaktır. Trabzon’un sanayi ve iş insanlarını Özbekistan’a götürüp, Özbekistan’daki iş insanlarını Trabzon’da misafir etmekten mutluluk duyacağız” ifadesine yer verdi.

TİCARİ HACMİMİZİ GENİŞLETECEĞİZ

Ortahisar Belediyesi, Engelli Bireylerin Yüzünü Güldürüyor Ortahisar Belediyesi, Engelli Bireylerin Yüzünü Güldürüyor

Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev , “"Bu sene Özbekistan ile Türkiye diplomatik ilişkilerinin 32 senesi oldu. Çok boyutlu iş birlik üzerine çaba sarf ettik.  Sayın Belediye Başkan Vekilimiz çok güzel söylediler. Bu sene ticari hacmimizi 4 milyar dolara kadar çıkarmak niyetindeyiz. Ben Türkiye’ye geleli 6 yıl oldu. Yakında bizim Cumhurbaşkanımız Türkiye’ye teşrif bulundular. Bende Cumhurbaşkanımıza, 'Ben geleli 6 sene oldu. Torunlar var bensiz büyüyorlar' dedim. Ben dönmek istiyorum desem, 'Bana 1. olarak ticari hacmi 5 milyar dolara çıkar sonra dönersin' dediler. Sizden ricada bulunuyorum. 1 milyar dolar kalmış, bende torunlarımı göreyim.' Sadık bey ile daha çok iş birliğini geliştireceğiz. Fahri konsolosluk açıyoruz. Önümüzdeki dönemde diplomatik resmi konsolosluklar açma niyetimiz var. Bugün sayın Valimiz ile çok güzel toplantı yaptık. Sayın Valimizi, büyük heyetle birlikte Özbekistan’a davet ettim.

Tabi önümüzdeki zaman içerisinde Trabzon’un da Özbekistan’ın önde gelen iliyle kardeş şehir anlaşması imzalamasını isteriz. Bizim vatandaşlarımız Türkiye’de, kendisini evinde gibi görüyor. O nedenle sizlere şükranlarımızı sunarız. Sadık bey ile önümüzde hedef koyduk, iki devlet arasında sosyal, ticari ve kültürel bağların geliştirilmesini amaç olarak hedef belirledik. Hepinizi Özbekistan’a davet ediyorum. 6 sene önce Özbekistan ile Türkiye arasında haftada iki taneydi. Bugün 90’dan fazla var” diye konuştu.  Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Bugün Özbekistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 33. yıl dönümünü ve Özbekistan Trabzon Fahri Konsolosluğunun açılışının gururunu yaşıyoruz. Türkiye ve Özbekistan, tarihi ve kültürel bağlarla birbirine sıkı sıkı bağlı iki kardeş ülke. Bu güçlü kardeşlik ilişkisi sadece geçmişten gelen dostluk değil aynı zamanda geleceğe dair ortak hedefler ve iş birliğini kapsıyor. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Trabzon Fahri Konsolosluğu bu dostluk köprüsünü daha da pekiştirecek, önemli bir adım olacaktır. Bağımsızlığının 33. Yıl dönümü vesilesiyle kardeş Özbek halkına barış, refah ve huzur diliyorum. Elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Muhabir: TUĞBA ÖZTÜRK/YAREN YILMAZ/BİROL SANCAK