Türk vatandaşları, yurtdışı seyahatlerinde büyük vize sorunlarıyla karşı karşıya. ABD, vize başvurularında kontenjanları ciddi şekilde azaltarak 2026 yılına kadar randevu vermeyecek. Avrupa Birliği’ne yönelik Schengen vizesi başvurularında da ret oranları yüzde 20’ye ulaştı. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yaşanan gerilim, vize başvuru süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bu durum, yurtdışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarının planlarını sekteye uğratıyor ve uzun bekleme sürelerine neden oluyor.

Sadece Ziraat hesabı olanlar alacak! 3 bin lira ödeme için başvurmanız gerekiyor Sadece Ziraat hesabı olanlar alacak! 3 bin lira ödeme için başvurmanız gerekiyor

ABD, Türkiye’den yapılan vize başvurularında geçmişte sağladığı kontenjanları önemli ölçüde azalttı. Bu durum, Türk vatandaşlarının vize randevusu almasını zorlaştırarak, sistemin tıkanmasına yol açtı. Yüksek başvuru sayısına rağmen sınırlı kontenjanlar nedeniyle, 2026 yılına kadar ABD'ye seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, acil bir durum belirtmedikleri sürece en erken randevuyu 2026 yılının Ocak ayında alabiliyor.

RET ORANI YÜZDE 20'YE ULAŞTI

Türkiye'deki vize sorunları, yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri ile birleşince, tatil tercihlerini yurt dışına yönlendirdi. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki fiyatlar Avrupa standartlarının üzerine çıkarken, vatandaşlar ekonomik olarak daha uygun olan Balkan ülkelerine ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere yönelmeye başladı. AB ülkeleri, artan başvuru sayısına yanıt olarak randevu tarihlerini yıl sonuna kaydırırken, ret oranlarını da yüzde 20’ye çıkararak tarihi bir seviyeye ulaştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ