Her taraf kırılır. Bu yüzden Türkiye bir deprem bölgesi. Biz şuanda deprem bilim olarak depremin nerede ne zaman olacağını kesin bilmediğimize göre her yerde deprem tehlikesi vardır" dedi.

Prof. Dr. Bektaş, vatandaşların deprem yönetmeliğine uyması gerektiğini vurgulayarak, 2019 yılında yayınlanan deprem tehlikesi haritasını incelemelerini önerdi. Trabzon'da yapı stokunun kötü olduğunu belirten Bektaş, sahil plajları ve heyelanlı bölgelerin deprem riskini artırdığını ifade etti.

Trabzon'daki yerel yöneticilerin deprem algısını yeterince önemsemediğini dile getiren Prof. Dr. Bektaş, "Trabzon deprem bölgesi değildir" algısının hala devam ettiğini ve bu durumun ciddi bir risk oluşturduğunu söyledi. Bektaş, nüfus ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte can ve mal kayıplarının da arttığına dikkat çekti.

Jeoloji uzmanı, bilim insanlarının depremin yer ve zamanını tam olarak öngöremediğini belirterek, doğanın kendi hareketinin insanlar üzerinde daha etkili olabileceğini ifade etti. Bilim insanlarının görüşlerinden çok doğanın oluşturduğu tepkilerin önemli olduğunu vurgulayan Bektaş, "Depremin yeri ve zamanını bugünkü bilim bilmiyor" dedi.

Türkiye'nin her yerinde deprem tehlikesi olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Bektaş, vatandaşların ve yerel yöneticilerin bu gerçeği göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade etti.
iha

Editör: Doğukan ÖZKURT