Denizlerin Korunması ve Geliştirilmesi

Uraloğlu, “Çevrenin, denizin ve kıyı şeridinin korunması için; her türlü kıyı altyapı tesisi, kıyı yapısı, deniz yapısı ve iç su yapısı, emniyetli su yollarının, yanaşma kanallarının, iki kıyıyı birbirine bağlayan su yolunun oluşturulması, kıyı alanlarındaki şev erozyonunun önlenmesi ve ıslahı ile mevcut su derinliğinin muhafazası alanlarında deniz dibi tarama faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Deniz Ticareti ve Altyapı İyileştirmeleri

Türkiye'nin deniz ticaret kapasitesinin artırılması için yaklaşık 10 bin 940 kilometre olan kıyı şeridinin önemine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, yeni büyük limanların inşası ve mevcut limanların şartlarının iyileştirilmesi amacıyla deniz dibi tarama faaliyetlerinin önemini belirtti. Tersaneler, gemi bakım-onarımları ve yeni gemi inşa projeleri için de belirli aralıklarla deniz dibi tarama faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Tarama Faaliyetlerinin Kapsamı

Eskişehir'de Cinayet ve İntihar: Necmettin Tepecik, Hatice Usalan'ı Öldürüp İntihar Etti Eskişehir'de Cinayet ve İntihar: Necmettin Tepecik, Hatice Usalan'ı Öldürüp İntihar Etti

Bakan Uraloğlu, “Deniz dibi Tarama Başmühendisliklerimiz filosunda bulunan 38 adet tarama gemisi ile 2023 yılında ülkemizdeki deniz dibi tarama faaliyetlerinin yaklaşık %20’sine denk gelen 760 bin metreküp deniz dibi taraması gerçekleştirildi. 2024 yılının ilk 5 ayında ise yaklaşık 300 bin metreküp tarama faaliyeti gerçekleştirdik.” dedi. Ayrıca, Tarama Yetki Belgesi sahibi özel sektör firmalarının 80 tarama gemisi ile 2023 yılında yaklaşık 4 milyon metreküp ve 2024 yılının ilk 5 ayında da 900 bin metreküp deniz dibi tarama faaliyeti gerçekleştirildiğini ekledi.

Teknoloji ve Gelecek Planları

Türkiye’de giderek artan deniz dibi tarama talebini karşılamak adına tarama teknolojisini yükseltmek için gerekli atılımları yaptıklarını belirten Uraloğlu, “Tarama filosunu gençleştirmek, tarama faaliyetlerinin süresini azaltmak, özellikle büyük projelerde dışa bağımlılığı bitirerek yabancı tarama firmalarına yüksek kira ücretleri ödenmesinin önüne geçmek ve tarama kapasitesini artırmak amacıyla sözleşmesi imzalanan ve Aralık 2024’te teslimi planlanan 1 adet 750 metreküp kapasiteli Split Barge Projemizin inşası devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar, Türkiye'nin denizlerinde yapılan kapsamlı tarama çalışmalarının deniz ticaretini ve çevre korumayı nasıl desteklediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ