Kongreye dünyanın farklı ülkelerinden spor araştırmacıları, yöneticiler ve akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi. Açılış töreninde konuşan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Spor; hız, güç ve çeviklik üzerine kurulu bir faaliyettir. Yetenekle bu üçlüyü dörtlü yaparsanız ortaya çok önemli sporcular çıkar” derken Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ve kongrenin ev sahibi başkanı Prof. Dr. Akın Çelik ortak mesajlarında sporun evrensel anlamda barışçıl yönüne dikkati çekerken 1. yılını geride bırakan İsrail zulmünü es geçmedi. Üç yönetici, soykırıma uğrayan Filistin halkına destek verirken Siyonist katillere lânet yağdırdı. Kongrenin temasını ise spor, eğitim ve sağlık oluşturdu.

Pedro Malheiro Milli Ara İzinde de Çalışmalarına Devam Ediyor Pedro Malheiro Milli Ara İzinde de Çalışmalarına Devam Ediyor


EV SAHİBİ ŞEHİR TRABZON
3 gün süren uluslararası kongrenin Panagia Otel’deki açılış gününde Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in yanı sıra, Ortahisar Belediye Başkanvekili Murat Özçilingir, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, rektör ve rektör yardımcıları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda akademisyen bir araya geldi. Kongre açılışına ayrıca birçok yerli-yabancı üniversiteden öğrenciler ile Trabzonspor Kadın Futbol Takımı da antrenörleriyle katıldı.


Uluslararası Akademik Spor Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Akın Çelik kongrede toplamda 197 akademik bildiri sunulduğunu belirterek, “Ülkemizin farklı üniversitelerinden 36 akademisyenimize değerlendirici eğitimi verdik. Dünyanın her yerinden misafir akademisyenimiz kongremize geldiler. Dernek olarak merkezimiz Trabzon’da bulunuyor ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez Trabzon’da uluslararası bir spor kongresi düzenleniyor. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Salonlarımızı Ganita, Uzungöl, Ayasofya ve Sumela olarak belirledik. Yurtdışından ve ülkemizin farklı illerinden programımıza katılan misafirlerimiz Trabzon’un farklı güzelliklerini keşfetme imkânı buldular. Kongrenin açılışına denk gelen günde maalesef dünya Filistin ve çevresindeki zulmün birinci yılına girdi. Zulüm ve gözyaşının arttığı, emperyalizmin çoluk-çocuk, genç yaşlı herkesi sadece ideolojik farklılıklara katlanamayarak katlettiği bir dönemdeyiz. Böyle bir anlamlı kongrede Atatürk’e ve onun barışçıl mesajlarına bir kez daha atıf yapmanın doğru olacağına inanıyoruz” dedi.


GENÇ, KATİLLERİ KINADI
Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Trabzon bütün olimpik sporların yapılabileceği bir şehir. Daha önce ilimizde yapılan olimpiyatlar bunun göstergesidir” dedi. Genç şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olmasını isteyerek sporcu olabilmenin değerlerini ortay koymuş. Bugün bilimin elverdiği bütün ölçümlemeler aynı şeyi söylüyor; kazanma azmiyle çalışırsanız, sahip olursanız başarı gelir. Akademik kongreleri çok çok önemsiyoruz. Bizim bir Sporcu performans Ölçümleme Merkezimiz var.

Buradan çok ciddi anlamda istifade edildi ama bunları yeterli görmüyoruz. 2 bin 930 akademisyenimize kaynak imkânı verilmiş, 938 sporcumuza ölçüm merkezimizde bin 133 ölçüm seansı verilmiş. Bunları da yeterli bulmuyoruz. Bu yılki kongrede temamız spor kadar eğitim ve sağlığa da atıf yapıyor. İnşallah kongremiz bütün sonuçları ile birlikte, tüm değerlerle geleceğe yeni bir ufuk açar. Sporcularımızın istifadesine sunulan güzel şeyler ortaya çıkar. Biz burada huzur içinde bir kongre yaparken insanlık en acı sınavını veriyor. İçinde kan var, gözyaşı var, zulüm var. Ortada bir katil İsrail terör devleti var. Bu zulmü ve siyonist katilleri kınıyorum.”


Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu konuşmasında, birçok eski arkadaşının bir araya geldiği kongrede hazır bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ettikten sonra olimpiyatlarda düşüş gösteren milli başarıya dikkati çekti: “Bu sene olimpiyatta (Paris) neden 8 madalyada kaldık, buna karşılık ‘Paralimpik’te nasıl 28’e çıktık; bu iniş-çıkışın nedeninin kongremizde açıklanmasının gerektiğini düşünüyorum. Şehir olarak spor turizminde yol aldık ama bunun artması gerektiğine inanıyorum. Ben özellikle su sporları üzerine önerilerinizi dinlemek ve not almak isterim. Bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.


ÂŞIKKUTLU DA TEL’İN ETTİ
Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ise Trabzon kentinin uluslararası düzeyde en güzel ve en doğru şekilde tanıtımı ve temsilinin ortak önceliğimiz olması gerektiğine işaret ederek, “Bu kongreden ve forumdan çıkacak fikirlerin ülkemizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına büyük katkıları olacaktır. Kongrenin Trabzon’da düzenlenmesinin mimarı olan derneğe, başkanı hocamız Sayın Prof. Dr. Sayın Akın Çelik’e, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dünyanın zorlu bir dönemden geçtiği bugünlerde; sporun birleştirici iklimi sathında bu kongrenin adalete, barışa, saygıya, sevgiye ve ortak vicdana vesile olmasını diliyorum. 1 yıldan beri Ortadoğu’da, Gazze ve Filistin’de başlayıp bölgeye yayılma eğilimi gösteren İsrail’in sınır tanımaz katliamını buradan bir kere daha tel’in ediyorum. Bu katliamın son bulmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmalar yerli-yabancı tüm katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.


BÜTÜN SALONLAR DOLDU
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise kongrede şunları söyledi: “Misafirlerimizi Karadeniz’in incisi Trabzon’da görmek ve ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Böyle bir toplantı ilimizde yapıldığı için ayrıca gururluyuz. Bu yılki tema’nın spor, eğitim ve sağlık olarak belirlenmesi, sporun sadece fiziksel bir aktivite olmasının ötesinde topluma katkılarını ortaya seriyor. Spor deyine; hız, güç ve çeviklik üzerine kurulu bir faaliyetten bahsediyoruz. Akademik çalışmalar, bunları ne kadar artırabilirse, bunların artışı için hangi tür enstrümanları kullanmak gerekiyorsa gelişim de o kadar başarılı oluyor.

Yeteneği de bu üçlünün yanına koyunca ortaya çok önemli sporcular çıkmaya başlıyor” dedi. Kongrede emeği geçenlere plaket verildi ve program oturumlarının belirlenmesinden sonra uzmanlarca seri sunumlar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Akın Çelik, heyet olarak kongre sonunda hazırlanacak yazılı raporu dünya sporuna sunacaklarını söyledi. Sunumlarda Uzungöl, Ganita, Sumela ve Ayasofya adlı salonların tamamen dolması, arıca kadın akademisyenlerin kongreye yoğun ilgi göstermesi organizasyon komitesini mutlu etti.

Muhabir: BİROL SANCAK