İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Üniversite mezunlarının işsizlik problemini çözmek için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Başkanlığı’na verdiği ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen araştırma önergesi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

MEZUN SAYISI ARTIYOR, İSTİDAM ORANI DÜŞÜYOR

Örs’ün ‘üniversite mezunlarının işsizlik sorununun çözülmesi ve iş piyasasına dahil olmalarını sağlanması’ hakkında Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Ülkemizde üniversite mezunu sayısı her yıl artarken bu mezunların iş gücü piyasasına dâhil olma oranı giderek azalmaktadır. İş gücü piyasasına dâhil olma imkânı yakalayan üniversite mezunlarının büyük kısmı ise özel sektörde asgari ücretle işe başlayabilmektedir. 

ÜNİVERSİTE MEZUNU İSTİHDAMINDA AVRUPA SONUNCUSUYUZ

İstatistiklere bakıldığında üniversite mezunu istihdam oranında Avrupa'da sonuncu olduğumuz da bir gerçektir. Türkiye İstatistik Kurumunun açıklamış olduğu Ağustos 2021 verilerine göre, yükseköğretim mezunlarının istihdama katılma oranı yüzde 66,3 seviyesindedir. Açıklanan bu oran yükseköğrenim mezunlarımızın yüzde 34'nün işsiz olduğunu göstermektedir yani iki ya da dört yıllık üniversite mezunu her 100 kişiden 34'ü işsizdir. Üniversite kontenjanının artırılması, ihtiyaç olmayan alanlarda ikinci öğretim programlarının açılması; kampüs, yurt gibi üniversite imkânlarının olmadığı il ve ilçelerde siyasi kaygılarla fakültelerin açılması hem yükseköğretimde kaliteyi aşağı çekmekte hem de üniversite mezunlarının iş gücü piyasalarına dâhil olma oranının azalmasına sebep olmaktadır. Yaşanan bu süreç, üniversite mezunlarının iş bulamaması, iş bulanlarınsa asgari ücret seviyesi işlerde çalışmak zorunda kalmaları gibi sonuçlara sebebiyet vermektedir.