Giresun’da kar yağışı nedeniyle mahsur kalan çobanlar kurtarıldı Giresun’da kar yağışı nedeniyle mahsur kalan çobanlar kurtarıldı

Fındıkta Fiyat Artışı: 120 TL’yi Gördü!

Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Eray Şahin Arzanoğlu, fındık fiyatlarının yılbaşı öncesi ve sonrası daha da yükselebileceğini açıkladı. Ancak, sezonun Kahverengi Kokarca zararlısı ve çürük nedeniyle üreticiler için zorlu geçtiğine dikkat çekildi.

Zor Sezon: Üretici ve Tüccar Aynı Zincirin Halkası

Eray Şahin Arzanoğlu, sektörün karşı karşıya kaldığı sıkıntıları değerlendirirken, “Üretici mutlu olmazsa tüccar, tüccar mutlu olmazsa ihracatçı mutlu olamaz” ifadelerini kullandı. Arzanoğlu, Kahverengi Kokarca böceğiyle mücadelenin tüm sektör paydaşları tarafından yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, topyekun mücadele çağrısında bulundu.

Fiyatlar Yükseliyor, Ancak Riskler Devam Ediyor

Fındık fiyatlarının serbest piyasada 120 TL’ye çıktığını belirten Arzanoğlu, üreticilerin eline yaklaşık 117 TL geçtiğini belirtti. Ancak, üreticinin pazarın taleplerine uygun davranması ve ürüne sahip çıkması gerektiğini hatırlattı. “Bu yıl fındık bekletildiğinde çürüme sorunu yaşanıyor. Üreticiler, bu sezon fındığı depolarken dikkatli olmalı” diye uyardı.

Fındıkta Mücadele Kaçınılmaz

Arzanoğlu, “Kokarca tehdidiyle etkin mücadele yapılmazsa Türkiye’de fındık üretimi 3-5 yıl içinde yok olabilir” dedi. Üreticilerin bahçeye küsmemesi gerektiğine dikkat çeken Arzanoğlu, “Bahçeye girmeyen üretici, fındığı da bitirir. Bu nedenle üreticiyi korumak ve desteklemek hayati önem taşıyor” diye ekledi.

Yılbaşı Sonrası Fiyatlar Artabilir

Arzanoğlu, yılbaşına kadar fiyatların daha da yükselebileceğini belirterek, “Bu yıl rekoltede düşüş yaşanması ve 100 bin tona yakın kokarcalı fındık olması fiyatları artıracak gibi görünüyor. Ancak alıcılar da nazlı davranıyor” diyerek fındık piyasasındaki belirsizliğe işaret etti.

Kaynak: ÜNYE KENT