Uraloğlu ayrıca, ticari sürücüler için uygulanan 69 yaş sınırını da bir yıl daha uzattıklarını duyurdu. Bakan Uraloğlu, küreselleşen dünyada ulaştırma koridorları ve transit taşımacılığın ekonomik kalkınmanın, küresel ticaretin ve ülkeler arası iş birliğinin omurgasını oluşturduğunu kaydetti. Uraloğlu, “Özellikle ticaretin hızlandığı, sınırların aşıldığı bu dönemde, ulaştırma koridorları kıtalar arası bağların güçlenmesini, transit taşımacılık ise lojistik verimliliğin artmasını sağlamaktadır. Ülkemiz Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bölgesel ve küresel ölçekte güçlü bir aktör olmayı hedeflemektedir.” açıklamasında bulundu.
‘DİLUCU-IĞDIR-KARS ARASINDAKİ ÇALIŞMALARI BAŞLATIYORUZ’
Uraloğlu, Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesiyle ilgili de çalışmaların ve Azerbaycan tarafı ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek “Dilucu-Iğdır-Kars arasındaki çalışmaları önümüzdeki aylarda başlatıyoruz. Koridorun nereden geçeceğiyle ilgili gerek Ermenistan gerekse İran tarafıyla Azerbaycan tarafı görüşüyoruz. Önümüzdeki günlerde netleşerek bu süreç daha da hızlanacaktır. Oradan gelen yükleri biz Kapıkule’den Avrupa’ya aktarmamız gerekiyor. Avrupa Birliği (AB) fonlarıyla finanse edilen Kapıkule-Halkalı Demiryolu hattı projesinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde de uluslararası iş birliği çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Bakan Uraloğlu, “Türkiye, Irak, BAE ve Katar olmak üzere çok yakın bir mutabakat imzalayarak yolumuza devam ediyoruz. Bölge ülkelerinin de katılımı söz konusu olacaktır. Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile seyahat sürelerini ciddi şekilde azaltmış olacağız. Şu anda Çin’den çıkan bir tren demiryolu ile Londra’ya 18 günde ulaşabilmektedir. Şu anda Süveyş Kanalı’ndan 35 günde bir seyahat süresi var. Malum sıkıntılardan dolayı zorluklar var. Ümit Burnu’ndan şu anda 45 günde ulaşabiliyor. Kalkınma Yolu’nu bitirdiğimizde sadece 25 günde bir yükün taşınmasının önünü açmış olacağız. Çin ya da Japonya’dan yola çıkacak bir yükün Kalkınma Yolu güzergahı üzerinden Avrupa’nın en uç noktasına kadar erişecek.” şeklinde konuştu.
‘LOJİSTİK MERKEZ SAYISI 25’E ÇIKACAK’
Filyos Limanı İltisak Hattı bağlantısı için yapım işi hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Uraloğlu, “12 lojistik merkezimiz var. Bunları ilk etapta 25’e çıkartmayı hedefliyoruz. Sivas ve Rize-İyidere olmak üzere 2 adet lojistik merkezin yapımına devam ediyoruz.” dedi.