FITCH'TEN TÜRKİYE'YE NOT ARTIŞI

Fitch Ratings'in açıklamasında, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve döviz korumalı mevduatlardaki düşüşün, dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği vurgulandı. Rezervlerin yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara çıkmasının beklendiği belirtildi.

UZMANLARIN DEĞERLENDİRMELERİ

AA Finans analisti Haluk Bürümcekçi, Fitch’in not artışıyla Türkiye’nin "yatırım yapılabilir" seviyesine ulaşmasına üç kademe kaldığını söyledi. Ancak görünümün durağan olması nedeniyle, bir sonraki not artışının aceleye gelmeyeceğini ve bu yılın son kredi değerlendirmesinin 1 Kasım’da Standard & Poor's (S&P) tarafından yapılacağını belirtti.

MERKEZ BANKASI VE POLİTİKA DEĞİŞİKLİKLERİ ETKİLİ OLDU

Bluebay Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash, Fitch’in bu kararının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibinin yaptığı politika ayarlamalarının bir sonucu olduğunu ifade etti. Ash, Türkiye’nin not artışını hak ettiğini ve bu gelişmenin diğer derecelendirme kuruluşları tarafından da desteklendiğini belirtti.

REZERV ARTIŞI VE PARA POLİTİKASININ ETKİSİ

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Fitch’in not artırımının beklenen ancak kesin olmayan bir gelişme olduğunu vurguladı. Aslanoğlu, Türkiye'nin not artışının hızlandığını ve para politikasındaki sıkı duruşun Merkez Bankası rezervlerini artırmasının bu kararda etkili olduğunu belirtti.

GELECEK DEĞERLENDİRMELER VE BEKLENTİLER

Trabzon Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantısı Trabzon Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantısı

Fitch Ratings’in kararının, Türkiye’nin makro ekonomik tahminlerinin, ekonomi politika yapıcılarının beklentileriyle uyum göstermesinin de olumlu bir gösterge olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, Türkiye'nin kredi notunda artışların devam etmesi halinde "yatırım yapılabilir" seviyeye ulaşabileceğini öngörüyor.

Fitch, geçen yıl Türkiye'nin notunu "B" olarak teyit ederken görünümü "negatif"ten "durağan"a çevirmiş, bu yıl ise notu kademeli olarak yükseltmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ