Taflan, inşaat sektöründeki daralmayı ve vatandaşların krediye erişimindeki güçlükleri vurguladı. “Piyasaya baktığımızda işler pek iç açıcı değil. Çünkü vatandaşlar konut kredisi bulmakta zorluk çekiyor. Bankalar krediyi kısıtlı veriyor, hatta verirken de faiz oranları çok yüksek. Ayrıca, bu kredileri geri ödeme gücü zayıf olan vatandaşlar için bu koşullar neredeyse imkansız hale gelmiş durumda” şeklinde konuştu.

"Arz-Talep Dengesi Çökmüş Durumda"
Taflan, inşaat sektörünün yeniden canlanması için arz talep dengesinin sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Pandemi öncesinde Trabzon’da şantiye alanları vardı, çok sayıda yeni inşaat yapılıyordu. Ancak şu anda inşaat sektöründe ciddi bir durgunluk var ve bu da konut fiyatlarını artırıyor. Eğer ortada bir proje yoksa, tüketiciye sunulacak konut da yok” dedi.

"Faiz Oranları Yüksek, Piyasada Canlanma Olmaz"
Faiz oranlarının yüksekliğinin, konut alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini belirten Taflan, “Geçmişte faiz oranları 1’in altındayken konut alımları oldukça yoğundu ve fiyatlar da şimdiki kadar yüksek değildi. Şu anda 4,5’lara kadar çıkan faiz oranları, insanların konut sahibi olmasını zorlaştırıyor. Örneğin, 2 milyon TL’lik bir kredi çeken bir vatandaşın aylık ödeme miktarı 70 bin TL’yi buluyor. Bu, çalışan çiftler için bile ödenmesi neredeyse imkansız bir rakam” diye konuştu.

"Kredi Faizlerinin Düşmesi Şart"
Trabzon’da konut kredilerine olan talebin zayıf olduğunu vurgulayan Taflan, piyasaların canlanabilmesi için kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi. “Piyasalarda bir canlanma olması için kredi faiz oranlarının mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Kamu ve özel bankaların bu konuda daha uygun kampanyalar yapması şart. Ancak böyle bir ortamda inşaat sektörü yeniden hareketlenebilir” şeklinde konuştu.

Taflan, Trabzon’daki emlak piyasasındaki bu durgunluğun, sadece konut alıcıları için değil, aynı zamanda inşaat sektörü ve müteahhitler için de büyük bir sorun oluşturduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA