Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Fergani Uzay, milli kaynaklarla geliştirdiği FGN-100-d1 uydusunu, 14 Ocak akşamı Türkiye saatiyle 22:09’da uzaya gönderdi. Rideshare Programı kapsamında, 102 kg ağırlığındaki uydu, Transporter-12 göreviyle uzaya taşındı ve fırlatmadan yaklaşık 62 dakika sonra yörüngesine başarıyla yerleşti.
Uydunun başarılı bir şekilde göreve başlamasının ardından, Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar, “Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturttuk. Bu, sadece bizim için değil, ülkemiz için büyük bir adım. Takım uydularımız, alçak yörünge konstelasyonu olarak, konumlandırma ve haberleşme alanlarında önemli görevler üstlenecek. Bu projeyi tamamen öz kaynaklarımızla yürüttük ve şu an uydumuz 500 kilometre irtifada ve ilk manevralarını gerçekleştirdi” açıklamasında bulundu.
Yeni Ufuklar: Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemi
Bayraktar, ayrıca gelecekteki hedeflerini de paylaştı: “İnşallah 5 yıl içinde 100 uyduya ulaşarak, Uluğ Bey adıyla küresel konumlama sistemimizi öz kaynaklarımızla geliştireceğiz. Bununla birlikte, 50 tonluk bir fırlatma aracının geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bu projelerimiz, Türkiye’nin uzay yolculuğunda güçlü bir ekosistem oluşturacak.”
FGN-100-d1 Uydu'su Günde 15 Kez Dünya Turu Atacak
Tamamen yerli mühendislik imkânlarıyla geliştirilen FGN-100-d1, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) yaklaşık 510 kilometre irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, saatte 7.6 kilometre hızla hareket ederek günde 15 kez Dünya turu yapacak. FGN-100-d1, telemetri verileri ile haberleşme, konumlandırma ve faydalı yük iletimi gibi kritik görevleri yerine getirecek.
Türkiye’nin Uzay Ekosistemine Katkı Sağlanacak
Fergani Uzay mühendislik ekibi, uydunun geliştirilmesi sürecinde önemli adımlar attı. Yerli yazılım entegrasyonu, kritik aviyonik ekipmanlar, yeşil itki teknolojisi ile motor tasarımı ve çevresel testler başarıyla gerçekleştirildi. Bu adımlar, Türkiye'nin uzay teknolojilerinde güçlü bir altyapı oluşturmasına katkı sağlayacak.