Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların fındık verimini tehlikeye düşürebileceğini belirtti.

Gedikali, fındığın oluşumu ve verimliliği için uygun iklim koşullarının önemine dikkat çekerek, şu ana kadar yaşanan sıcak hava döneminin fındıkta erken çiçeklenme ve tozlaşma sürecini olumsuz etkilediğini ifade etti. Özellikle ocak ayında olması gereken tozlaşma sürecinin şubat ayında yaşanmaya başlamasının fındık veriminde düşüşlere neden olabileceğini belirtti.

83Fd5532 354D 4190 979B 05De21E4D4C3
"Fındık için risk yılı" olarak nitelendirdiği bu dönemde yaşanan yalancı baharın ardından olası bir kar yağışının zirai don riskini artıracağını vurgulayan Gedikali, bu durumun fındık yapraklarını olumsuz etkileyebileceğini ve ürün kaybına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, fındık üretiminde daha önce yaşanan zirai don olaylarının genellikle 4'lü yıllara denk geldiğini ve 2024'ün bu döngünün içinde olduğunu ifade etti.

Fındık üreticileri, iklim değişikliklerinin etkisi altında kalan fındık tarlalarını korumak için dikkatli olmaları gerektiğinin altını çiziyor.

İHA