Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun konuyla ilgili olarak, "Fabrikalar, sanayi tesisleri hepsi üç vardiya çalışmak istiyor. Yeni makineler, yeni yatırımlar yapmak istiyor; fakat bu makineleri çalıştıracak, yeni vardiyada çalışacak eleman bulamadıkları için tam kapasiteyle çalışamıyorlar" dedi.

Yetişmiş Ara Eleman Sorunu Büyüyor

Fabrikalarda yetişmiş ara eleman sorunu her geçen gün büyürken, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih sürecinin başlaması sanayicileri harekete geçirdi. İzmir’in Torbalı ilçesindeki sanayiciler, velilere ve öğrencilere "meslek lisesi" çağrısı yaptı. Sanayiciler, meslek lisesi mezunu kişilere ihtiyaçlarının olduğunu, fabrikalarda yetişmiş ara eleman ihtiyacının her geçen gün arttığını belirtti.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun:

"İş var; ama yetişmiş ara eleman yok: 10 bin kişiye ihtiyaç var. Torbalı’da 80 bin çalışan var ve 10 bin çalışana daha ihtiyaç var. Meslek lisesi mezunu olup işsiz bulmak çok zor. Meslek liselerini seçin, ara eleman değil aranan eleman olun."

"Fabrikalar eleman bulamadıkları için tam kapasiteyle çalışamıyorlar. Üç vardiya çalışmak istiyorlar ama yetişmiş ara eleman sorunu nedeniyle bu gerçekleşemiyor. Torbalı’daki fabrikalarda 80 bin çalışan var ve 10 bin tane daha yetişmiş nitelikli elemana ihtiyaç var. Sürekli eleman aranıyor, nitelikli eleman aranıyor. Meslek politikamızı ve meslek liselerindeki eğitim politikamızı değiştirmemiz gerekiyor; çünkü bu memleketin yetişmiş ara elemana ihtiyacı var."

"İşsiz kalan bir tane gencimiz yok. İşsiz kalan gencimiz varsa bize gelsin, istediği fabrikada iş başı yaptırabiliriz. Meslek liseleri ve üniversitelerde genelde beyaz yaka bölümler tercih ediliyor; ama sanayinin ihtiyacı yüzde 10, mavi yaka ihtiyacı ise yüzde 80. Meslek liselerimizin önemini vurgulamak istiyorum."

Sanayici Alparslan Kurtmen:

"Mavi yaka personel artık beyaz yaka personel yakın maaş alıyor. Ülkemizin güçlenmesini istiyorsak, çocuklarımızı tereddüt etmeden meslek liselerine göndermemiz gerekiyor. Meslek lisesi mezunu yetişmiş elemanlara ihtiyaç var. Meslek liseleri ülkemiz için çok önemli bir konu. Gençler meslek liselerini seçtiklerinde, mezun olduktan sonra çok iyi iş imkanlarına sahip olacaklar."

"Meslek lisesi mezunlarımıza ihtiyaç var. Fabrikada 300 çalışanımız var, 36 mühendisimiz var; ama çok ciddi anlamda meslek lisesi mezunlarına ihtiyacımız var. Kalifiye personel ihtiyacımız var. Özellikle CNC makinelerimizde operatörler, kaynaklı imalatta el makineleriyle çalışacak personel eksikliğimiz var. Mesleklerini iyi öğrenmiş bir kaynakçı, çok tecrübeli beyaz yaka çalışanlara yakın maaşlar alıyor. Ülkemizde, bölgemizde meslek lisesi mezunlarına fazlasıyla ihtiyacımız var."

Ramazan Kılınç (Meslek lisesi mezunu çalışan):

"Hemen iş buldum. Meslek lisesini bitirdikten sonra üniversitenin iki yıllık bölümünde aynı mesleği okudum. İş bulma konusunda sıkıntı yaşamadım. Gençlerin; elektrik, CNC, torna, mobilya gibi meslekleri öğrenmesi gerekiyor. İş imkanı bu mesleklerde fazla, herhangi bir zorluk çekmeyeceklerdir. Türkiye şartlarına göre geçimimizi rahat bir şekilde sağlayacak şekilde maaşlarımız tatmin edici. 5 yıldır çalışıyorum."

Kaynak: İHA