Bugün Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleşen İtfaiye istişare ve itfaiye ekipmanları tanıtım programına, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Tüm İtfaiyeciler Birliği Başkanı Halil Yılmaz, Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Çavuşu Faruk Yılmaz,  Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mehmet Olcay Bal, Türkiye’nin 74 farklı ilinden gelen 211 itfaiyecinin katılımı ile birlikte gerçekleşti.

Gerçekleşen etkinlik Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Çavuşu Faruk Yılmaz’ın itfaiye duasından sonra deprem afeti hakkında ki video gösterildi. Ardından İtfaiye Daire Başkanı Mehmet Olcay Bal, Tüm İtfaiyeciler Birliği Başkanı Halil Yılmaz ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun konuşmasının ardından Murat Zorluoğlu’na plaket ve hediye takdim edildi. İtfaiye eri Abdullah Birinci’nin kemençe gösterisinden sonra itfaiye ekipmanları tanıtıldı.

ETKİLİ BİR ŞEKİLDE BÖLGEYE İNTİKAL ETTİLER

Yaşanan deprem felaketine de değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu,”211 misafirimizi bugün burada ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. İtfaiye teşkilat ve personellerimizin yaşadığımız büyük depremdeki gayretlerinden hatırlıyoruz. İtfaiyeci kardeşlerimizin bir canı kurtarabilmek adına ve sağlığına kavuşturmak için ne kadar uğraştıklarını biliyoruz. Çok kısa süre içerisinde kurtarma faaliyetlerinden ve çalışmalarından, sayamayacağımız birçok alanda çok etkili çalışmalar gerçekleştirdiler. Etkin bir şekilde hizmet veren kamu kuruluşlarına ve personellerine buradan teşekkürlerimizi ifade ediyorum. Deprem bölgesine yardım eden 2 kuruluşu çok aktif bir şekilde gördük. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşları deprem bölgesinin en başından beri etkili bir şekilde bölgeye intikal ettiler. Birçok belediyenin oralarda ne kadar gayret gösterdiklerini gördük. Bütün belediye başkanlarımıza da teşekkürlerimizi arz ediyorum” ifadelerini kullandı.

ARAMA KURTARMA EKİBİ BİLE YOKTU

Deprem bölgesinde mücadele ve müdahalelerinin devam ettiğini söyleyen Zorluoğlu, Çok şükür oralarda hayat normale dönmeye devam ediyor. Yaşanan sorunlar, sıkıntılar ve eksiklikleri de mutlaka ele alıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de yaşanacak afet durumlarının planlanmasını, hesabını tartışmamız lazım. İtfaiyecilerde o dönemde çok büyük katkılar sağladı. Biz göreve geldiğimiz zaman bir arama kurtarma ekibi bile yoktu. Trabzon bir deprem bölgesi değil evet ama heyelan ve sel felaketi açısından riskli bir bölgedeyiz. 2019’da arama ve kurtarma ekibimizi kurduk. Bu tür sel ve taşkın felaketlerinde daha etkili müdahale edebileceğimiz bir ekip oldu” ifadelerini söyledi.

ÇOK SAYIDA İTFAİYE PERSONELİNİN OLMASI GEREK

İtfaiye personel sayısının artması gerektiğini ifade eden Zorluoğlu,” Bu tür doğal afetler de mücadele edecek daha çok sayıda itfaiye personelinin var olması gerektiğine inanıyoruz. Bu alana dönük hazırlıklar içerisinde olacağız.  Düzenleme ve planlamalar ile disiplinli çalışan kurumlarda daha fazla sayıda arama kurtarma ekibinin olmasını sağlamamız lazım.  Depremden sonra önerebileceğim hususlar içerisindedir. Personel sayısını ufak dokunuşlar ile artırabiliriz. Bu mücadelede sizlerle birlikte olduğumu ifade etmek isterim. Bu program çerçevesinde deneyim ve birikimlerinizi bizlerle paylaşacaksınız. Bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur duyduk. Bütün kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Müdahaleler sonucunda birçok şehit olan itfaiyecimiz var hepsine yüce Allahtan rahmet diliyorum, hepsini hürmetle yad ediyorum. İtfaiye istişare ve itfaiye ekipmanları tanıtım programının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

İTFAİYE EKİPLERİ İSİMSİZ KAHRAMANLAR OLARAK ANILIR

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mehmet Olcay Bal, “değerli meslektaşlarımı saygı ile selamlıyorum. İtfaiye ekipleri günümüzde sel gibi doğal afetlerden, trafik kazasına, hayvan kurtarma gibi sayısız şeylerde canını hiçe sayarak olaylara müdahale eden isimsiz kahramanlar olarak anılmaktadır. Bu kahramanlar itfaiye mensuplarının kıymetli mensuplardır. Aramızdaki bağı daha da kuvvetlendirmek için 2 gün sürecek olan bu etkinlikte burada buluyoruz. İnsanların can ve güvenliğini sağlamak için 7 gün 24 saat görevlerini icra ettiler. Doğal afetlere her zaman hazırlıklı olmalıyız.” dedi.

Çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade eden Tüm İtfaiyeciler Birliği Başkanı Halil Yılmaz, Şimdi daha eğitimli ve donanımlıyız. Bugün gerçek askerlere itfaiyeciler denir. Deprem afetinde de biz itfaiye teşkilatı çok ciddi yara aldığımızı ifade etmek istiyoruz.

Ayşe Sancak