Dekoratif sepet örücülüğü, geçmişte sadece işlevsel bir kullanım amacına hizmet ederken, günümüzde estetik bir değere bürünerek ev dekorasyonunda, aksesuar olarak tercih edilmeye başlandı. Ortahisar Halk Eğitim Merkezi dekoratif sepet usta öğreticisi Derya Karaosmanoğlu, bu geleneğin tarihinin oldukça eskiye dayandığını belirterek, "Eskiden yük taşımada veya meyve-sebze toplamada kullanılan sepetler, günümüzde dekoratif amaçlarla kullanılmaya başlandı. Kursiyerlerimize geçmişten günümüze çeşitli sepet modellerini öğretmeye çalışıyoruz. Mağazalarda gördükleri ürünleri yapmak isteyenlere de yol gösteriyoruz" dedi.

A W388918 02

Karaosmanoğlu, sepetçiliğin bir dönem unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olduğunu, ancak son 10 yılda yeniden ilgi görmeye başladığını ve özellikle gençlerin ilgisini çektiğini ifade etti. Kursiyerlerin, sepetleri fındık dallarından ördüklerini belirten Karaosmanoğlu, "Çantalar, tepsiler, sehpa ayakları, duvar süsleri ve aksesuarlar gibi pek çok dekoratif ürün sepetçilikle yapılabiliyor" dedi.

"Sepet Örücülüğü, Beni Huzurlandıran Bir Hobi"

Kursiyerlerden Ayşe Öztürk ise, sepet örücülüğüne olan ilgisini internet üzerinden öğrendiğini belirterek, "Bu kurs benim için çok güzel bir uğraş oldu. Daha önce dikiş kursuna gitmiştim ama en çok istediğim şey sepet örücülüğüydü. Şimdi çok şey öğrendim ve ördüğüm sehpaları çok beğeniyorum" diye konuştu.

A W388918 05

Sepetçilik, eskiden yalnızca yük taşıma amacıyla kullanılan bir zanaatken, artık modern yaşamın estetik ihtiyaçlarını karşılayan bir sanat haline geldi. Trabzon’daki bu kurslar, geleneksel el sanatlarının yeniden canlanmasına katkı sağlıyor.

Kaynak: İHA