Törene Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Trabzon Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı Sg. Binbaşı Aytaç Bayırlı ve il protokolü katıldı.

Gönüller Fethedildi

Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca, Trabzon'un 4 bin yıllık kadim bir şehir olduğunu vurguladı. Kanca, "Trabzonumuz tarihi ve kültür şehri. Yıllarca Doğu Roma İmparatorluğu'nda kaldı. 1204 yılında Haçlıların seferinden sonra İmparator Komninos'un torunları Trabzon'a gelerek Komninos Krallığı'nı kurdular. Fakat Fatih Sultan Mehmet Han, 'Trabzon'u fethetmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz' diyerek Trabzon'a sefer emri verdi. Ve kendisi de bizzat ordunun başına geçerek 'biz toprakları değil gönülleri fethetmeye gidiyoruz' diyerek yola revan oldu. 563 sene önce bugün Trabzon'umuzu fethetti. Başta Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere aziz şehitlerimizi ve fethe katılan bütün gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum" dedi.

Tarihi ve Kültürel Miras

Kanca, ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han'ın Trabzon'u fethettikten sonra Kazım Bey'i vali olarak atayıp payitahta döndüğünü, Yavuz Sultan Selim Han'ın burada 21 yıl şehzadelik yaptığını ve Kanuni Sultan Süleyman'ın burada doğup 15 yıl cihan imparatoru olmak için kendini hazırladığını belirtti. "Bu üç cihan padişahı bizlere kadim bir şehir emanet ettiler. Şimdi bize düşen bu kadim emaneti alıp torunlarımıza, evlatlarımıza devretmek" dedi.

Kutlama Programı ve Mehter Konseri

Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın kutlama programı kapsamında verdiği fetih özel konseri, tören alanında bulunanlar tarafından büyük ilgiyle izlendi. Kutlama programı, Trabzon'un fethinin önemini bir kez daha vurgularken, tarihi ve kültürel mirasın yaşatılması adına önemli bir adım oldu.

Muhabir: ELİF ERTOP-RAZİYE KOÇ-AYŞE SANCAK