YABANİ HAYVANLAR KENDİ BESİNLERİNİ BULABİLİR
Ülkemizde soğuk hava ve kar yağışı etkisini sürdürürken, özellikle yüksek kesimlerde vatandaşların yabani hayvanlar için besin bırakma alışkanlığı giderek yaygınlaşıyor. Ancak uzmanlar, bu uygulamanın doğaya ve hayvanlara zarar verebileceği konusunda uyarıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sağdan Başkaya, doğaya bırakılan yiyeceklerin yabani hayvanların sindirim sistemlerine zarar verebileceğini ve onları evcilleştirebileceğini söyledi.

Başkaya, "Yaban hayvanları doğada kendi besinlerini bulmalı. İnsanlar onlara ne kadar destek verirse, o kadar evcilleşirler. Bu da doğal ekosistemi olumsuz etkiler." ifadelerini kullandı.

SİNDİRİM SİSTEMLERİNE ZARAR VEREBİLİR
Başkaya, özellikle doğaya bilinçsizce bırakılan gıdaların, yaban hayvanlarının sindirim sistemlerine zarar verebileceğini belirterek şunları söyledi:

"Bazı çok özel türler hariç, yabani hayvanların beslenmesine müdahale edilmemelidir. Eğer besin desteği yapılacaksa, bunun uzmanlar tarafından kontrollü bir şekilde yapılması gerekir. Vatandaşların çuvallarla doğaya yem bırakması yanlış bir uygulamadır. Bu hem hayvanların doğadaki dengesini bozar hem de mikrop yayılmasına yol açabilir."

Başkaya ayrıca, kış aylarında hayvanların doğal olarak kendilerini koruma mekanizmalarının olduğunu, bazılarının göç ettiğini, bazı türlerin kış uykusuna yattığını, bazılarının ise tüy ve kürk değişimiyle soğuğa uyum sağladığını belirtti.

YAYLA EVLERİNE ZARAR VEREN AYILARIN SEBEBİ BESİN KOKUSU
Başkaya, kış aylarında yayla evlerine girerek zarar veren ayıların, insanların bıraktığı besin kokularına yöneldiğini söyledi.

"İnsanlar yayla evlerinde bal, peynir, zeytinyağı gibi gıdalar bırakıyor. Bunlar koku yayarak ayıları çekiyor. Ayılar zamanla bu bölgelerde yiyecek olduğunu öğreniyor ve buralara girerek zarar verebiliyor." dedi.

Uzmanlar, yayla evlerinde besin bırakılmaması ya da bırakılacaksa derine gömülerek iyice kapatılması gerektiğini belirtti.

DOĞAL DENGEYİ KORUMAK İÇİN BİLİNÇLİ HAREKET EDİLMELİ
Prof. Dr. Başkaya, yaban hayatının korunması için bilinçli hareket edilmesi gerektiğini ve insanların doğaya bilinçsiz şekilde müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, yaban hayvanlarının kendi besinlerini bulmaları gerektiğini, aksi halde doğal dengenin bozulabileceğini belirtiyor.

Kaynak: iha