İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak

Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yabancıya konut satışında 2018 yılından bu yana en düşük seviyelerin görüldüğünü belirtti. Özelmacıklı, “Geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde 22 bin 76 olan konut satışı, bu yıl aynı dönemde 12 bin 811’e geriledi. Bu durum, ülkemizin döviz ihtiyacı açısından da olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilmeli,” dedi.

Yabancıların bugüne kadar Türkiye’de edindikleri toplam bağımsız bölüm sayısının 291 bin 562, arsa ve arazi sayısının ise 15 bin 958 olduğunu belirten Özelmacıklı, en fazla taşınmazı satın alan ülkeler arasında Rusya'nın ilk sırada yer aldığını söyledi. “Rusya Federasyonu vatandaşları şimdiye kadar 45 bin 63 bağımsız bölüm satın aldı. İran, Irak, Almanya ve Kuveyt gibi ülkeler de listenin üst sıralarında yer alıyor,” ifadelerini kullandı.

Yabancıların en çok bağımsız bölüm satın aldığı şehirler arasında İstanbul 123 bin 247 satışla ilk sırada yer alırken, Antalya 82 bin 571 satışla ikinci sırada geliyor. Bursa, Mersin, Ankara, Muğla, Yalova, Aydın, İzmir ve Trabzon da yabancıların tercih ettiği diğer iller arasında bulunuyor.

2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise yabancılara en çok konut satışı yapılan şehirler sırasıyla Antalya (4 bin 746), İstanbul (4 bin 358) ve Mersin (bin 160) olarak kaydedildi. Trabzon’da ise aynı dönemde 183 konut yabancılara satıldı.

Özelmacıklı, Türkiye’nin döviz ihtiyacını karşılamak için yabancılara gayrimenkul satışının önemini vurgularken, uluslararası yatırımcıların mültecilerle karıştırılmaması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA