Düzenlemelerin Süresi Uzatıldı


Geçtiğimiz yıl otomotiv piyasasında fahiş fiyat oluşumu ve stokçuluğa engel olan düzenlemeler, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona eriyordu. Ancak Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerin süresini 1 Ocak 2025’e kadar uzattığını açıkladı. Bu düzenlemeler, sıfır araçların satışında 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlaması getiriyor ve 2. el araçların sıfır fiyatının üzerinde ilana konulmasını engelliyor.

GSR2 ve Ek Vergi Etkisi


İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, 7-8 Temmuz tarihlerinde hayata geçecek olan GSR2 ve Çin’den gelen araçlara ilave %40 gümrük vergisi düzenlemelerinin, yatırım amaçlı alımları tetikleyebileceğini belirtti. Bu durumun, düzenlemelerin uzatılmasında etkili olduğunu düşündüğünü söyledi.

Ticaret Bakanlığı’nın Açıklaması


Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, düzenlemeler ve denetimlerle sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildiği, sıfır taşıt arzının artırıldığı ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkan sağlandığı belirtildi. Ayrıca otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışlarının engellendiği ve tüketici mağduriyetlerinin ortadan kaldırıldığı ifade edildi.

Akaryakıt Fiyatlarına ÖTV Zammı Geliyor! Tabelalar Değişecek Akaryakıt Fiyatlarına ÖTV Zammı Geliyor! Tabelalar Değişecek

Cezalar ve Denetimler


Ticaret Bakanlığı, 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayisi ve oto galerilere 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uyguladı. Ayrıca, yetki belgesiz 3 ve üzeri 2. el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin aykırı satışlarının Noterlikler tarafından engelleneceği açıklandı.

Çin’den Gelen Araçlar ve Ek Vergi


Türkiye, Çin’den ithal edilecek tüm yakıt türlerindeki otomobillere %40 ilave gümrük vergisi getirdi. 8 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek bu karar sonrası Çin’den gelecek araçların fiyatlarında %30 oranında artış bekleniyor. Bu durum, düzenlemelerin uzatılmasında etkili oldu. İMAS Başkanı Ertemel, birçok kişinin Çinli araçları 8 Temmuz’a kadar alarak bu tarihten sonra satmayı planladığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyatları ve yetkisiz satışları engellemek için süreci yakından takip etmeye devam ediyor.

Editör: Birol Sancak