Vergi Düzenlemelerinin Detayları

Kayıt Dışılığı Önleme: Vergi güvenliğini önceliklendiren düzenlemeler yapılarak, vergilendirilmemiş alan bırakılmaması hedefleniyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında elektronik ticaret ve dijital ortamların kullanımı da denetim altına alınacak.

Vergi İstisnaları: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenler tarafından hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetleri gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu senetlerin elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin belirli oranları tahsil edilecek.

Arabası olana iyi haber! Başvuranlar bu parayı geri alacak Arabası olana iyi haber! Başvuranlar bu parayı geri alacak

Vergi Tevkifatı: Elektronik ticaret pazar yerlerinde yapılan ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınarak vergi güvenliği artırılacak. Cumhurbaşkanına vergi kesintisine tabi ödemeler için oran belirleme yetkisi veriliyor.

Teminat Uygulaması: Teminat uygulaması kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı düzenleniyor. Teminat verme süresi 30 günden 60 güne çıkarılıyor.

Damga Vergisi: Vergi ve cezası tahsil edilmeden tasdik edilen kağıtlar için noterler adına kesilen özel usulsüzlük cezasının alt sınırı 40 TL olarak belirleniyor.

Yeni Vergi Paketi Meclis’e Sunuldu

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu teklifle, birçok vergi düzenlemesi ve usulsüzlük cezalarının artırılması öngörülüyor.

Öne Çıkan Düzenlemeler

Vergi Ziyaı Cezası: Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara yönelik vergi ziyaı cezası yüzde 50 artırılacak. Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar için de aynı artırım uygulanacak.

Usulsüzlük Cezaları: Bir takvim yılı içinde birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda caydırıcılığı artırmak amacıyla artan ceza uygulaması getiriliyor. Belge düzenlemeyenlere, eksik veya yanıltıcı düzenleyenlere özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.
Kıymetli Madenler: Altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin değerlemesi borsa rayici ile yapılacak. Borsa rayicinin muvazaalı şekilde oluştuğu durumlarda maliyet bedeli esas alınacak.

Gelir İdaresi Personeline Ücret: Gelir İdaresi Başkanlığının normal mesai saati haricinde çalışan personeline fazla çalışma ücreti ödenecek. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak.

Bakan Şimşek, yeni vergi paketinin dar gelirlilere yük getirmeyecek şekilde hazırlandığını ve vergi adaletini güçlendirecek düzenlemeler içerdiğini belirterek, paketin Meclis’in takdirine sunulduğunu ifade etti.

Kaynak: TAKVİM