Adil ve Rekabetçi Piyasa İçin Denetimler Sürüyor

Bakanlıktan yapılan açıklamada, emlak sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı piyasa yapısının tesis edilmesi, kaliteli hizmet sunumunun sağlanması ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" kapsamındaki faaliyetlerin aralıksız devam ettiği belirtildi.

İlan Platformlarına Yeni Düzenlemeler

Aldatıcı ilanların önlenmesi ve spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi için ilgili yönetmelikte değişikliğe gidildiği hatırlatıldı. İlan platformlarına ilan veren kişilerin kimlik bilgilerini doğrulama yükümlülüğü getirildi. Ayrıca, ilana konu taşınmazın ilan veren kişiye, bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğini doğrulama zorunluluğu getirildi.

Yetkisiz İşletmelerce İlan Girişi Yasaklanacak

Taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamalarının, ilan platformlarının entegrasyonu ile Bakanlık bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlandığı açıklandı. İkinci aşama olan yetki doğrulamasının da aynı sistem üzerinden yapılmasının planlandığı vurgulandı. Uygulamanın devreye alınması ile sadece yetki belgeli emlak işletmelerinin yetkilendirilebileceği, yetki belgesiz işletmelerce ilan girişi yapılamayacağı bildirildi.

Fahiş Fiyata İlan Koyanlara Ceza

Emlak sektöründe vatandaşların aleyhine gerçekleşebilecek tüm durumların Bakanlıkça yakinen takip edildiği ve hızlı şekilde tedbirlerin alındığı belirtildi. Geçen yılın ekim ve aralık aylarında 737 emlak işletmesine 73 milyon 700 bin TL, Ocak 2024'te 45 emlak işletmesine 4 milyon 500 bin TL olmak üzere toplamda 782 emlak işletmesine 78 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulandı.

İlan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen 107 işletmeye ise bu ay 10 milyon 700 bin TL idari para cezası uygulandı. Böylelikle Ekim 2023'ten bugüne kadar ilan fiyatında fahiş artış yapanlara uygulanan idari para cezası toplamı 88 milyon 900 bin TL'ye ulaştı.

Denetimler Devam Edecek

Bakanlık, piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak, manipülatif fiyat artışlarının yarattığı olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla, emlak sektörüne yönelik denetimlerin önümüzdeki günlerde de hız kesmeden sürdürüleceğini belirtti.

Kaynak: TAKVİM