Yüzde 25 Sınırının Kaldırılması ve Piyasa Etkisi

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, kiralarda yüzde 25 sınırından önce de yasal bir düzenlemenin olduğunu belirterek, "1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasada ekstra bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır," dedi.

Fahiş yükselişler nedeniyle 2022'de konut kiralarının artış oranlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Bu uygulama 2023'te bir yıllığına uzatıldı ve süresi 1 Temmuz'da sona erecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemenin yeniden uzatılmasına ilişkin bir çalışmaları olmadığını belirtti.

Deprem Sonrası Artan Kiralar ve Mevcut Durum

Taylan, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrasında İstanbul, Ankara, Mersin gibi birçok şehrin yoğun göç aldığını ve bazı fırsatçıların kiraları anormal şekilde yükselttiğini hatırlattı. Ancak şu an talep fazlalığının ortadan kalktığını ve kiralarda sıkıntı olacağı algısının doğru olmadığını ifade etti.

Enflasyon Ortalaması ile Kira Artışları

Taylan, yüzde 25 sınırından önce de kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalaması alınarak yapıldığını belirtti. "1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasaya ekstra bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır," dedi. Enflasyon şartlarına göre yıllık TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasının kira artışlarına yansıdığı anda ev sahipleri ve kiracılar bu süreci daha az çatışma ile geçirebilirler.

Emekliye sürpriz: Hesabınıza fazladan bu para yatırılacak Emekliye sürpriz: Hesabınıza fazladan bu para yatırılacak

Ev Sahipleri ve Kiracılara Uyarılar

Taylan, ev sahipleri ve kiracılara uyarılarda bulunarak, tarafların Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış yasal ofisler aracılığıyla kira sürecini yürütmelerinin faydalı olacağını dile getirdi.

Konut Sayısının Artırılmasının Önemi

Taylan, konut sayısının artırılmasının önemine de dikkat çekerek, "Özellikle alt ve orta gelir grubuna konut üretmek bizim gelecek için de en önemli şiarımız olmalıdır," dedi.

1 Temmuz itibarıyla yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte kira artışlarının nasıl seyredeceği, enflasyon oranlarının ve piyasa koşullarının belirleyici olacağı görülüyor.

Kaynak: İNTERNETHABER