Tuzla Çayında bulunan ve ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan Tercan Su Ürünleri Tesisinde balık üretim çalışmaları aralıksız sürüyor. Yetiştirilen alabalıklar, belirli bir kilograma ulaştıktan sonra somon olması için Trabzon ve Elâzığ illerine sevk ediliyor.

Alabalık Üretiminde Devlet Desteği ve İhracat Hedefi

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, alabalık tesisinde yavru ve sofralık alabalık üretimi yapıldığını belirterek, “Özellikle Erzincan ilimizde denizi olmayan bölge olarak üretmiş olduğumuz balığı Karadeniz'e göndermek kaydıyla burada Karadeniz somonu olarak üretimini yapıp bunu ihracata göndermiş olacağız. Bu sayede büyük bir gelir elde edilmiş olacak ve büyük bir istihdam sağlanmış olacak” dedi. Kütük, 2023 yılında desteklemelerin devam ettiğini ve yeni yayınlanan tebliğle bu desteklemelerin artırılarak ülke ekonomisine büyük bir kazanç sağlanacağını vurguladı.

Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak

Tercan Barajında Artan Balık Üretimi

Tercan İlçe Tarım Müdürü Emre Özelgül, Tercan Barajı ile 13 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılandığını belirterek, barajda yıl bazında üretilen balık miktarının arttığını söyledi. “Tercan Barajımızda 2014 yılında 149 tonluk üretimle başlamışken, 2023 yılı itibariyle 650 tonluk bir üretime ulaşmış bulunmaktayız” dedi. Özelgül, Erzincan'da üretilen balıkların Elâzığ ve Trabzon'a sevkiyatının yapıldığını ve 350 gram ağırlığında hasat edilen balıkların somon olması için gönderildiğini belirtti. “Denizi olmayan Erzincan'da da güzel işler, güzel üretimler yapılabiliyor” diyerek baraj gölünde avcılık faaliyetlerine doğa severleri davet etti.

Erzincan'da Deniz Yok Ama Kaliteli Balık Üretiyoruz

Tercan Su Ürünleri işletme sahibi Şükrü Adam, balık üretim sürecini anlatarak, “Sabah saat altıda balıklara yemleme yapıyoruz ve gün içerisinde balıkların yanına tekrar gelmiyoruz. Tercan Barajı 23-24 derece sıcaklığa sahip. Günün geri kalanında ise ağları temizliyoruz” dedi. Adam, işletmenin balık yapma kapasitesinin 50 ton olduğunu belirterek, “220 bin tane alıyorum. Bu balıkları 250-300 grama getirip Trabzon ve Elâzığ'a gönderiyoruz. Erzincan'da deniz yok ama iyi balık çıkarıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA