Pehlivan, Türkiye'nin dünya fındık ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini karşıladığını belirterek, "Fındık, Karadeniz bölge halkının önemli bir geçim kaynağıdır. Üretim alanı 16 ilde, 123 ilçede ve 3 bin 200 köyde 720 bin hektar alanda 500 bin çiftçi ile gerçekleştirilmektedir. Üretici, tüccar, fabrikalar ve ihracatçıları da hesaba katarsak direkt ve dolaylı olarak 5 milyondan fazla kişiyi ilgilendirmektedir" dedi.

Üreticinin Talepleri ve Fiyat Politikası

Üreticilerin taleplerinin fazla olmadığını ifade eden Pehlevan, "Üreticilerimizin tek talebi, üretim maliyetinin üzerine yaşam payının koyularak çiftçinin alın terinin karşılığını alacağı taban fiyatının açıklanması ve aracıların bu taban fiyatın altında fındık almasının önüne geçilmesidir" dedi. Aksi takdirde üreticilerin mağdur olacağını ve üretimden kopacağını belirten Pehlevan, "Fındığın gerçek değerini bulacak piyasa şartlarının oluşturulması gerekmektedir" diye konuştu.

Fiskobirlik'in Rolü ve TMO Eleştirisi

Cemil Pehlevan, "Öncelikle yapılması gereken fındık alımının TMO üzerinden değil, Fiskobirlik üzerinden alım politikası oluşturarak üreticilerin tekelleşmeye karşı korunmasını sağlamaktır. 90 yıllık tecrübeye sahip Fiskobirlik, fındığı dış pazara sunma kabiliyeti olan ve dünyada marka değeri yüksek bir kurumdur. Fındık fiyatına ayar verecek olan, güçlü devlet destekli alım politikası ile Fiskobirlik'tir" dedi. TMO'nun satış yaparken çiftçilere zarar verdiğini belirten Pehlevan, Fiskobirlik'in işlevsel hale getirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak

170 TL Taban Fiyat Talebi

Pehlivan, "Geçtiğimiz yıla göre verimin yüksek olması beklenen bu yıl, fındık üreticisi umutsuz, çaresizlik ve belirsizlik içerisinde beklemektedir. En kısa zamanda belirlenen 120 TL maliyetin üzerine yüzde 30'luk yaşam payı ilave edilerek üreticiyi memnun edecek 170 TL taban fiyat belirlenmesi gerekmektedir" dedi. Fındığın milli ve stratejik ürün kapsamına alınması gerektiğini belirten Pehlevan, "Fındık üreticileri kaderine mahkûm edilmesin" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA