10 Yıl Primle Emeklilik: Kimler Yararlanabilir?

10 yıl prim ödemiş bireyler için kısmi emeklilik kapısı aralanıyor. Bu imkândan faydalanmanın ilk şartı 8 Eylül 1999 tarihi veya öncesinde sigortalı olmak. İkinci önemli kriter ise SSK'lı olmak. Kadınlar için 50, erkekler için ise 55 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor. Emeklilik yaşı, üç şartın hangisi en son tamamlanmışsa, o tarihe göre belirleniyor ve yaş şartı 58'e kadar çıkabiliyor.

Altın Alım Satımında Dikkat! Detayları Bilmeden Yüzlerce Lira Zarar Edebilirsiniz Altın Alım Satımında Dikkat! Detayları Bilmeden Yüzlerce Lira Zarar Edebilirsiniz

Tarım İşçileri İçin Özel İmkan

Tarım işçileri, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi sayesinde, 15 yıllık sigortalılık ve 3600 prim günü koşullarını sağladıklarında, yaş sınırı olmaksızın emekli olabiliyorlar. 1984'te tarım çalışanlarına verilen sosyal sigorta hakkı, 2008'deki sosyal güvenlik reformu ile son bulsa da, bu tarihten önce hak kazananlar için emeklilik imkânı devam ediyor.

12.5 Yıl Primle Emeklilik: Gerekenler Neler?

SSK'lıların, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arası sigorta girişli olmaları durumunda, kısmi emeklilik için gerekli prim günü 4500'e yani 12.5 yıla çıkıyor. Emeklilik için gerekli diğer şartlar ise 25 yıldır sigortalı olmak ve kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmuş olmak.

SGK Otomatik Maaş Bağlama

SGK, prim gününü dolduran ve gerekli şartları sağlayan emeklilere otomatik maaş bağlıyor. Emeklilik için gereken sigorta başlangıç tarihine göre belirlenen şartları karşılamak zor olsa da, kısmi emeklilik önemli bir kolaylık sağlıyor. Bazı sigortalılar için 10, bazıları için 12.5 ve bazıları için ise 15 yıl prim yeterli olabiliyor. Bu noktada kısmi emeklilik formülü devreye giriyor ve belirli şartları sağlayanlar için önemli bir avantaj sunuyor.

Kaynak: TAKVİM