Konut Satışları Öne Çıktı

Hareketliliğin Sebepleri Neler?

Uzmanlara göre piyasadaki bu canlanmanın ardında birkaç temel neden bulunuyor. 2024 sonlarında yaşanan faiz indirimleri, vatandaşların konut kredisine yönelmesini sağladı. 3 Ocak'ta 513 milyar TL olan konut kredi hacmi, 21 Mart itibarıyla 543 milyar TL’ye çıktı. Yüksek faiz oranlarına rağmen vatandaşlar kredi çekmeye devam etti.

Ayrıca, amortisman sürelerinin 24 yıldan 15-16 yıla düşmesi ve gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına kıyasla daha cazip hale gelmesi de satışları etkiledi. Dövizdeki durağan seyir ve altından gelen paranın gayrimenkule yönelmesi de önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

En Yoğun Satış İstanbul ve Çevresinde

Boykot Çağrısı Ters Tepti! Rekor Harcama Geldi Boykot Çağrısı Ters Tepti! Rekor Harcama Geldi

Konut satışlarının en yoğun olduğu iller İstanbul çevresinde yer aldı. Yalova, Tekirdağ, Sakarya, Kocaeli, Kırklareli ve Bursa’da konut satışları aralık ayına göre düşüş gösterse de genel tablo toparlanma sinyali veriyor.

Arsa ve arazi satışları da İstanbul’a yakın illerde yoğunlaştı. Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Yalova, Edirne, Düzce ve Sakarya en fazla talep gören iller oldu.

Kredi Faizleri Artarsa Ne Olur?

Son dönemde kredi faizlerindeki yükselişin konut talebini geçici olarak yavaşlatabileceği belirtiliyor. Ancak nisan ayındaki bayram tatilinin etkisiyle verilerdeki olası düşüşün geçici olacağı düşünülüyor.

Yaz aylarının yaklaşması, evlenme sezonunun başlaması ve yazlık konut talebinin artmasıyla birlikte, mayıs ayı ortasından itibaren piyasada yeniden hareketlenme bekleniyor. Gayrimenkul sektörü 2025 yazına güçlü bir başlangıç yapabilir.

Kaynak: POSTA