GSR Yönetmeliği Ertelendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Genel Güvenlik Yönetmeliği'ni (GSR) 7 Temmuz 2024 tarihinden 31 Ağustos 2024 tarihine erteledi. Bu erteleme, çarpışma önleyici, yorgunluk algılama sistemi, acil durum frenleme asistanı, şerit takip sistemi, geri görüş kamerası ve kör nokta uyarı sistemi gibi opsiyonel uygulamaların standart hale getirilmesiyle ilgiliydi. Yönetmeliğe uygun olmayan bazı araçların satışları bir süre daha devam edecek.

Stoklar Hızla Tükeniyor

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, donanımsız araçların stok durumunu ve ertelemenin piyasa üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Ertemel, ulusal tip onayı ile üretilen araçların bu ertelemeden etkilendiğini belirtti ve stoklardaki benzer araçların 7 Temmuz'dan önce tükenebileceğini vurguladı.

Erteleme Yerli Araçları Kapsıyor

Ertemel, GSR yönetmeliğinin 7 Temmuz'da yürürlüğe girmesiyle birlikte, opsiyonel aksesuarların standart hale geleceğini belirtti. Ancak bu ertelemenin sadece Türkiye'de üretilen yerli araçlar için geçerli olduğunu ve diğer araçların bu tarihte düzenlemelere uygun olarak satışa sunulacağını ifade etti.

İthal Araçlar Yönetmeliğe Uygun

Yurt dışından ithal edilen araçların çoğunun yönetmeliğe uygun olduğunu belirten Ertemel, yerli üretim araçlarda bazı aksesuarların bulunmadığını ve bu eksikliğin 31 Ağustos'tan itibaren giderileceğini söyledi.

Fiyat Artışı Beklenmiyor

Otomotiv fiyatlarının yatay bir seviyede olduğunu belirten Ertemel, yönetmelik hayata geçtikten sonra bir fiyat artışı beklenmediğini söyledi. Ancak, fiyat yansımalarının 2025'in ilk çeyreğinde olabileceğini ekledi.

Son Fırsatlar

Ertemel, bayilerde mevcut araçlarla ilgili ciddi kampanyaların düzenlendiğini ve bu araçların hızla tükendiğini belirtti. Son 6-7 ayda fiyatı artmayan tek ürünün otomobil olduğunu ifade etti.

Yedek Parça Stoğu Eritilecek

Ertemel, çok satılan araçlar için 1-2 ay uzatma yapıldığını ve bu durumun Türkiye'de üretilen yedek parça stoğunun eritilmesiyle ilgili önemli bir karar olduğunu vurguladı.

Kaynak: KARAR