KÖY ENSTİTÜLERİNİN 85. YILI: GEÇMİŞİN MİRASI, GELECEĞİN UMUDU
Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, 17 Nisan 1940’ta kurulan ve Türkiye’nin toplumsal kalkınmasında simgesel rol oynayan Köy Enstitüleri’nin 85. kuruluş yıl dönümünde yaptığı açıklamada, enstitülerin sadece bir eğitim modeli değil, aynı zamanda halkçı ve toplumcu bir dönüşüm projesi olduğunu vurguladı.

Tonya’dan Vakfıkebir’e Gerilim Taştı: Muhtarın CHP Standına Saldırısı Olay Çıkardı! Tonya’dan Vakfıkebir’e Gerilim Taştı: Muhtarın CHP Standına Saldırısı Olay Çıkardı!

LAİKLİK VE BİLİMSEL EĞİTİM VURGUSU
İkinci, Köy Enstitüleri’nin temellerinin laiklik, bilimsellik ve toplumsal fayda ilkeleriyle atıldığını hatırlatarak, “Bugün eğitim sistemimizde yaşanan gerileme, bu temel ilkelerin sistematik şekilde dışlanmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

“PROJE OKULLARI, ENSTİTÜLERİ KAPATAN ZİHNİYETİN BUGÜNKÜ HALİ”
Muhammet İkinci, proje okulları adı altında yürütülen sistemin, öğretmenlerin yerlerinden edilip, liyakatsiz kadroların atanmasıyla Köy Enstitüleri’nin kapatıldığı sürecin benzeri olduğunu savundu. “Bugün bu okullar, iktidarın siyasi ajandasına göre şekillendiriliyor. Bilimsel ve laik eğitim tehdit altındadır” dedi.

ÇEDES VE MESEM UYGULAMALARINA TEPKİ
Açıklamada ÇEDES ve MESEM projeleri üzerinden eğitime dini ve piyasacı müdahaleler yapıldığı, bunun da halkçı eğitim anlayışını tasfiye etmeyi amaçladığı ifade edildi. İkinci, bu müdahalelerin yalnızca pedagojik değil, aynı zamanda toplumsal eşitliği de zedelediğine dikkat çekti.

“KÖY ENSTİTÜLERİ GELECEĞİN KUTUP YILDIZIDIR”
Eğitim Sen, Köy Enstitüleri’ni sadece geçmişin başarılarıyla değil, geleceğin eğitimi için de model olarak gördüklerini belirtti. “Bu topraklarda bir kez özgürlük tohumu ekildi. O tohumun adı Köy Enstitüleri’dir” diyen İkinci, mücadelelerinin bu mirası yaşatmak için süreceğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ